Minister Dodson presenteert toekomstperspectieven NH

Bij de opening van de driedaagse expo van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen in verband met zijn 60-jarig bestaan gisteren, heeft minister Regillio Dodson ook de toekomstperspectieven van het ministerie gepresenteerd. Met name de energievoorziening, watervoorziening en de mijnbouw, krijgen veel aandacht. “De energiesector staat nu open voor groene energie”, deelde Dodson mee.

Het ministerie van NH zal hierin het voortouw nemen. De minister deelde tevens mee dat het gebouw van het ministerie gerenoveerd wordt en zal het eerste groene ministerie zijn in Suriname. Ook worden de lampen van het ministerie vervangen door led lampen, waarna binnenkort de installatie van zonnepanelen zal plaatsvinden. “Dit betekent dat NH als voorbeeld zal dienen voor de overige 15 ministeries, het kabinet van de president en het kabinet van de vice president om ‘groen’ te zijn”, sprak Dodson.

De elektrificatie van het binnenland is een van de zaken waaraan het ministerie vooral aandacht wil besteden. “Zonder energie kan er geen ontwikkeling zijn”, erkent de bewindsman. Deze regering heeft een roadmap gemaakt om elektrificatie in het achterland van Suriname te realiseren. Er wordt nu gekeken naar de regeringen van Frankrijk en India om samen dit doel te bereiken. Ten aanzien van de watervoorziening is de afgelopen periode erop toegezien dat veel gebieden die verstoken waren van water nu beschikken over stromend water. Het belangrijkste is, dat de regering naast het beschikbaar stellen van schoon drinkwater voor alle burgers, ook werkt aan het aanbieden van water aan andere landen waar water schaars blijkt te zijn.

In de mijnbouw wordt er vooral gekeken naar de minerale overeenkomsten. Dodson zei dat heel lang wachten op minerale overeenkomsten door investeerders tot het verleden moet gaan behoren. Er is nu een mijnbouwinstituut geïnstalleerd dat Suriname zal helpen de natuurlijke hulpbronnen te managen. Door dit instituut zal een standaard minerale overeenkomst opgesteld worden die beschikbaar gesteld zal zijn voor alle investeerders. Volgens de bewindsman wordt er nu hard aan gewerkt bericht door te sturen aan investeerders.

Tenslotte staat transparantie volgens Dodson hoog in het vaandel van het ministerie. De concessies van verschillende mensen staan reeds vermeld op de website van het  ministerie. Het is nu duidelijk waar de concessies zijn en aan wie ze behoren. Echter moet ook erop worden toegezien dat de besteding van de gelden uit Natuurlijke Hulpbronnen, transparant zijn voor iedereen.

door Priscilla Kia

 

More
articles