Houtunie kan geen begrip tonen voor staking SBB

De Algemene Surinaamse Houtunie (ASHU) zegt in een open brief aan de regering, geen begrip te kunnen tonen voor de staking van het personeel bij de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB).

ASHU-voorzitter Andre Soeltaansingh schrijft dat op 15 oktober jongstleden er in de media een open brief verscheen die geschreven was door het personeel van de SBB. In deze brief wordt een aantal vermeende misstanden aangekaart omtrent de algemeen directeur Jerry A-Kum.

Volgens de ASHU is het ongenoegen van het personeel binnen de SBB goed voelbaar in deze brief. Temeer nog, omdat de afgelopen twee dagen is gebleken dat het collectief personeel van de SBB in staking is gegaan.

Soeltaansingh verder:  “De reden voor deze ingreep is voor ons vanuit de sector volstrekt onbekend, maar het is niet ondenkbaar dat de brief van 15 oktober hiermee van doen heeft. In de betreffende brief worden diverse situaties en insinuaties aangehaald aangaande de heer A-Kum, hem in een kwaad daglicht stellende, en om schijnbaar een reden aan te dragen voor de SBB, het werk neer te leggen.

Hoewel wij begrip kunnen opbrengen voor een aantal aangehaalde zaken, kunnen wij geen begrip opbrengen voor het feit dat, wederom, de SBB zijn werk neerlegt. Het tumult binnen de sector de afgelopen tijd, waarbij verschillende overheidsinstanties ons werk haast ondraaglijk maken, wordt nu gecompleteerd door deze ingreep.

De sector wordt nu lamgelegd en is wederom niet in staat te exporteren. Als sector zijn wij altijd bereid om mee te denken voor een oplossing, maar deze laatste ingreep lijkt geen oplossing te hebben, uit de voelbare patstelling.

Een actie waar wij, als sector, wederom de prijs voor dienen te betalen. Wij vinden dit erg vervelend, omdat het personeel van de SBB een brief aan de president van Suriname heeft geschreven om te bemiddelen. Zoals de actie nu zich voortzet, lijkt het echter dat het personeel van de SBB ook geen vertrouwen in de president van Suriname heeft en derhalve als extra drukstelling het werk dus maar neer heeft gelegd; haast gelijkgesteld aan de dag van de open brief. Wij als sector zijn het tumult van de afgelopen tijd moe geworden.

De bosbouw sector is immers nog een van de goed presterende sectoren. Op deze voortgang gaat dit echter niet lang duren, omdat de sector niet constant met deze perikelen kan dealen. Bovendien kunnen wij ons niet terugvinden in een groot deel van de beargumentering in de open brief van 15 oktober. Voor het eerst sinds jaren hebben we constructieve gesprekken gehad met de hoogste de SBB.

Wij als sector zouden graag willen zien waar dit toe zou kunnen leiden in de toekomst. Wij hopen via deze weg een begin te hebben gemaakt, waarin wij weer kunnen rekenen op de dienstverlening van de SBB. Met goede hoop op de toekomst en namens de bosbouwsector.”

More
articles