BUDGETTAIRE ADERLATING

Dat de regering Bouterse enorme budgettaire problemen heeft, valt zonder enige twijfel op te maken uit haar begrotingstekort voor 2019 dat in de miljarden SRD beloopt. Op korte termijn zal De Nationale Asesemblee zich buigen over de ingediende begroting voor het komende jaar. Alle ministeries hebben in deze begroting voor 2019, de gewenste bedragen noodzakelijk voor het maken van redelijk beleid opgebracht, in de hoop dat er toch nog voldoende middelen door financien ter beschikking zullen komen, waardoor de zaak niet finaal vast hoeft te lopen. Maar we weten allemaal hoe het in de afgelopen 4 jaar is geweest en hoe slecht deze overheid in staat was, zaken binnen het uitgestippelde beleid te realiseren en dat allemaal wegens enorm gebrek aan financien.
Er is vrijwel geen enkel ministerie, dat naar wens beleid heeft kunnen maken omdat daar doodgewoon de middelen voor ontbraken . En dat zal in 2019 ook niet anders zijn voor de regering Bouterse. Ook dit jaar zal ze al strompelend door komen en veel zaken niet kunnen verwezenlijken. Het enige goede uitgangspunt dat de regering momenteel heeft, is dat de aardolieprijs per barrel gestegen is en dat ook de goudprijs in de afgelopen tijd een stijging heeft vertoond. Er komen dus wat meer deviezen binnen, maar die zijn nog steeds ruim onvoldoende om de tekorten weg te werken en de betalingsachterstanden zowel lokaal als internationaal snel in te lopen. Er is dan wel een conceptbegroting voor 2019 ingediend, maar de uitgaven die vermeld staan in dit document, zullen zeker niet gedekt kunnen worden. Het is dan ook geen wonder, dat men binnen de Vereniging van Economisten in Suriname, VES de begroting als ondeugdelijk en in strijd met de realiteit, heeft weggehoond. Maar de regering Bouterse is vastberaden, en koste wat het kost van plan, haar termijn uit te zitten, al moet ze de bevolking wederom en zeer ingrijpend het vel over de oren trekken. Fiscaal heeft men nog steeds plannen, de burgers in dit land nog verder in de worggreep te krijgen en houden.
Er wordt momenteel niet veel meer over gezegd, maar aan het begin van het komende jaar staat de loongroepen in dit land het volgende financiele debacle te wachten en wel in de vorm van de rij- en voertuigenbelasting. Alle bezitters van een motorvoertuig krijgen met de zoveelste zware financiële aderlating te maken. Velen onderschatten de budgettaire deuk, die de portemonnee zo aan het begin van het jaar 2019 zal ondergaan. Pas wanneer het zover is en de tekorten binnen het budget nog zichtbaarder worden, zal de irritatie en animositeit tegen dit bewind toenemen. De afkeer van de regering Bouterse zal bij de verkiezingen van 2020 zeker naar voren komen bij de uitslag. De Belasting op de Toegevoegde Waarde, BTW is in de koelkast verdwenen en zal na een eventuele verkiezingswinst van paars, weer ter sprake komen en vermoedelijk toch nog worden doorgedrukt. De regering kan haar financiële tekorten namelijk niet meer overbruggen zonder te lenen en het volk fiscaal te plukken, dus moeten wij als bevolking verder eronder lijden. En zo zal het doorgaan onder dit regiem, dat niet weet hoe ze de productie en investeringen moet verhogen en of aanmoedigen. Eén ding weten wij zo langzamerhand wel heel zeker en dat is, dat grote buitenlandse investeringen in dit land onder een regering van de NDP, zeker niet meer op gang zullen komen. In de afgelopen jaren van de regering Bouterse I en II hebben vooral westerse investeerders overduidelijk de neus voor dit land opgehaald.

More
articles