Newmont bereikt productiemijlpaal van 1 miljoen ounces

Twee jaar nadat de commerciële productie – op 1 oktober 2016 – begon, heeft Newmont Suriname de productiemijlpaal van 1 miljoen ounces goud in de Merian goudmijn in Oost-Suriname bereikt.

“Deze spannende mijlpaal is bereikt dankzij het harde werk, de toewijding en de vaardigheden van onze medewerkers en zakelijke partners”, zegt Albert Ramdin, Senior Director External Relations van Newmont in Suriname. “Onze partnerschappen met de overheid, Staatsolie en lokale Pamaka-gemeenschappen, vormen de basis van het succes van de mijn en we kijken uit naar nog vele jaren van veilige, efficiënte en verantwoordelijke goudproductie in Suriname.”

In 2018 werd de tweede fase van het Merian-project veilig, op tijd en binnen het budget voltooid met de bouw van een primaire crusher om hardere ertsen te verwerken die worden teruggewonnen naarmate er dieper wordt gemijnd.

Gebaseerd op huidige goudreserves, projecteert Newmont Suriname een mijnleven van ongeveer vijftien jaar voor Merian. Het bedrijf voert ook exploratieactiviteiten uit in Sabajo en in Noord- en Zuid-Amazonia, waardoor de productie in Suriname verder zou kunnen worden verlengd en uitgebreid.

Merian heeft ongeveer tweeduizend mensen in dienst en werd veilig gebouwd, op tijd opgeleverd voor ongeveer 20 procent onder het budget, met in totaal een ontwikkelingskapitaal van US-dollar 525 miljoen geïnvesteerd door Newmont. Staatsolie bezit namens de regering van Suriname 25 procent van de operatie.

Het personeelsbestand van Newmont Suriname bestaat voor 95 procent uit Surinamers, waarvan een vijfde afkomstig is van de Pamaka-gemeenschap. Het bedrijf blijft investeren in lokale economische en sociale ontwikkeling door middel van infrastructuur, training en lokale inkoop van goederen en diensten.

In augustus 2016 heeft Newmont de Pamaka Community Development Foundation (CDF) opgericht om ontwikkelingsprojecten in het Paramakaans gebied te implementeren. Ter ondersteuning van de stichting, draagt Newmont Suriname vrijwillig US-dollar 1,- per verkocht ounce goud bij. Het bestuur van het CDF bestaat uit twee vertegenwoordigers van de Pamaka-gemeenschap, twee Newmont-Suriname vertegenwoordigers en twee vertegenwoordigers uit de regering. Via de CDF komen er projecten voor duurzame ontwikkeling tot stand ter verbetering van de lokale gemeenschappen, zoals het drinkwaterproject in Langa Tabiki. Overige gemeenschapsontwikkelingsprojecten die worden gefinancierd door Newmont, Staatsolie en de CDF omvatten hydroponics-training voor Paramakaners en elektriciteitsopwekking op het eiland Loka Loka.

De Merian goudmijn ligt ongeveer 60 km ten zuiden van Moengo, Suriname overwegend in het Paramakaans gebied ongeveer 15 km ten westen van de Marowijne rivier. Newmont Suriname, LLC (voorheen bekend als Suriname Gold Company, LLC) is een volledige dochteronderneming van Newmont Mining Corporation, die de mijn exploiteert namens de Suriname Gold Project CV, (CV: commanditaire vennootschap). Newmont Suriname is de beherende vennoot, die een belang van 75 procent heeft in de commanditaire vennootschap. Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. bezit de resterende 25 procent. De bouw van Merian begon in augustus 2014 en de commerciële productie werd bereikt op 1 oktober 2016. Merian richt zich op het leveren van veilige, efficiënte en verantwoorde goudproductie, terwijl duurzame waarde en kansen worden gecreëerd voor werknemers, lokale gemeenschappen, de lokale en nationale overheden en de CV’s eigenaren.

More
articles