Geen geld voor asfaltering wegen Para

Bewoners van het dorp Matta zijn vooralsnog ontevreden over de rehabilitatie van de weg naar Matta. Volgens kapitein Michel Karwofodi verwachten de bewoners dat de weg geasfalteerd wordt, zoals de regering in 2012 beloofd had. Maar de districtscommissaris van Para, Armand Jurel, zegt in gesprek met De West, dat er geen geld is voor de asfaltering van wegen. “Asfalteren gaat ons 2 miljoen US-dollar kosten en dat geld hebben we niet”, stelt Jurel.

De burgervader is niet op de hoogte van de belofte van de regering, maar de bewoners kunnen er wel op rekenen dat de wegen verhard zullen worden. Jurel geeft aan dat er geen geld is voor de asfaltering, maar er zijn genoeg zandsoorten om de wegen te verharden. Voor nu zullen de gaten en kraters in de wegen worden gedicht. Niet alleen de hoofdwegen, maar ook de binnenwegen in de dorpen, zullen volgens Jurel aangepakt worden.

Na de grote regentijd waren diverse wegen in het district niet meer begaanbaar. Na een actie van de bewoners in juli van dit jaar, heeft de regering 740 kubieke meter steenslag beschikbaar gesteld voor de rehabilitatie van de weg naar Matta.

Volgens Karwofodi is de weg nu begaanbaar, maar de weg is gevaarlijk, omdat het om grote blokken steen gaat. De kapitein geeft aan dat de werkzaamheden enige tijd gestopt zijn, maar dat in oktober zal er weer gewerkt worden aan de weg. In afwachting hierop, hebben de bewoners een brief geschreven naar het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie voor een gesprek met de minister.

De burgervader bevestigt de stopzetting van de werkzaamheden en geeft aan dat de regering bezig is met een integraal plan voor het district Para waarbij niet alleen de weg naar Matta, maar alle wegen die in deplorabele staat verkeren, aangepakt zullen worden. “Op dit moment is er een proces gaande waarbij diverse ondernemers hun offertes aanbieden over de te verrichten werkzaamheden”, deelt Jurel mee.

De mededeling dat de weg niet geasfalteerd wordt, komt hard aan bij de kapitein. Volgens hem zal de bevolking teleurgesteld zijn, maar zij zullen het gesprek met de minister afwachten. “Na het gesprek zullen we kijken hoe ver we komen”, aldus de kapitein van Matta.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles