Vids eist versnelde uitvoering vonnis grondenrechten

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) eist dat er een versnelling komt in de uitvoering van de grondenrechten in Suriname. Suriname heeft drie jaar de tijd, namelijk tot januari 2019, om de wettelijke erkenning van collectieve eigendomsrechten in orde te maken.  Gezien het over een paar maanden al januari is, heeft de Vids de overheid opgeroepen om spoed te zetten achter deze zaak. Vids heeft in dat verband een persconferentie gehouden om de samenleving te informeren over de problemen waarmee de oorspronkelijke bewoners van ons land nog steeds kampen. De Vids vindt het erg belangrijk dat het vonnis dat sinds 2015 is uitgesproken, uitgevoerd wordt.

Vids-voorzitter Theo Jubitana, merkt op dat er een misvatting heerst binnen de samenleving. “Mensen denken dat we voor de erkenning vechten, omdat we een staat in een staat willen oprichten. Dat is een grote misvatting.

We willen dat de gronden, dorpsgebieden, juridische erkenning krijgen”, aldus Jubitana. “Grond betekent voor de inheemsen de basis om te bestaan. We worden vaak weggeduwd en dat moet nu stoppen”, vult kapitein Lloyd Read -dorpshoofd Pierkondre-Kunbasi aan.

Jubitana zegt dat er heel wat uitdagingen zijn in Para wat gronden betreft. Er zijn een aantal grondrovers, die delen van het land occuperen. Het traditioneel gezag is niet bereid toe te kijken. Hij zegt dat er achter Matta een groot stuk grond is. Het stuk grond behoorde eerst toe aan Somohardjo en daarna kreeg een stichting de grond in handen. De stichting verkocht een deel aan Chinese ondernemers. Een ander deel is verkocht aan Rudisa. Volgens de voorzitter zullen de inheemsen dit niet zo laten. “Niemand komt daar. De inheemsen zullen dat niet accepteren.”

De Vids roept de overheid op om hier tegen op te treden. Kapitein-dorpshoofd Read zegt dat bescherming vanuit de overheid ontbreekt. Grond is een bestaanszekerheid voor inheemsen en mocht er geen verandering komen, dan zullen de inheemsen volgens hem het pad van ongehoorzaamheid volgen.

door Kimberley Fräser

 

More
articles