‘Leerbedrijven introduceren voor opdoen werkervaring

Voor veel afgestudeerden is het nog altijd een probleem om een baan te vinden die past bij hun opleiding. Ook beschikken jongeren niet altijd over werkervaring, terwijl de meeste bedrijven daar juist om vragen. NPS- parlementariër Patricia Etnel, zegt desgevraagd dat er gewerkt moet worden aan het introduceren van leerbedrijven in ons land.

Voor de onafhankelijkheid van ons land waren er volgens Etnel leermeesters die jongeren die net hun diploma behaald hadden, onder hun hoede namen zodat ze ervaring konden opdoen. Dit model is volgens haar door de jaren heen verwaterd en is haast nergens meer te zien. Een leerbedrijf maakt deel uit van een bedrijf en neemt afgestudeerden in dienst tegen een aangepast salaris om werkervaring op te doen. Leerbedrijven zijn volgens Etnel in opmars.

Etnel legt uit dat bij het introduceren van leerbedrijven in ons land, het belangrijk is dat erbij het maken van beleid er rekening wordt gehouden met ons onderwijssysteem. Of iemand aangenomen wordt bij een leerbedrijf, hangt af van de schoolopleiding. Zo zijn leerbedrijven niet bedoeld voor afgestudeerden van de AMS of het VWO, maar voor jongeren die een beroepsgerichte opleiding hebben gevolgd zoals het Natin of imeao.

Er zijn ook leerbedrijven voor jongeren van het LBO. Het leerbedrijf kan pas gelden voor de studenten van de AMS en het VWO, nadat zij hun vervolgstudie hebben afgerond. Etnel stelt dat het introduceren van leerbedrijven goed beleid en inzicht vergt vanuit de regering in samenwerking met het bedrijfsleven. “Hoe bouw jij je samenleving op en hoe stem je die af op die arbeidsmarkt”, zegt de volksvertegenwoordiger.

In ons land hebben wij het beroepsonderwijs en het algemeen vormend onderwijs. Bij het beroepsonderwijs is vooral de praktijk belangrijk. Etnel is van mening dat het tijd wordt dat wij nagaan wat wij onder ‘praktijk’ verstaan en wat er allemaal hieronder valt. Zij merkt op dat studenten tegenwoordig moeten smeken bij bedrijven om hun practicumgedeelte af te ronden. Ook zijn er studenten die als praktijkervaring een paar maanden lang blaadjes zitten te knippen. Etnel benadrukt dat er serieus moet worden gekeken naar het onderdeel praktijk. Van de huidige regering verwacht zij niet veel, omdat zij er volgens haar bitter weinig kaas van hebben gegeten.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles