Instelling nationaal productiviteitscentrum roept vragen op

De Wet Nationaal Productiviteits Centrum (NPC) is gisteren in behandeling genomen in De Nationale Assemblee (DNA). Deze conceptwet die als doel heeft de economische sociale vooruitgang oftewel duurzaamheid te bevorderen, tracht ook de verspilling en inefficiëntie te voorkomen in de economie en de segmenten die aan de economie bijdragen. De wet heeft veel vragen doen rijzen,  met name over de noodzakelijkheid van deze wet.

NDP-parlementarïer Amzad Abdoel tevens voorzitter van de Commissie van Rapporteurs, is van mening dat aan de ene kant de doelstelling van de wet vaag is geformuleerd, terwijl die aan de andere kant te ruim is en niet realiseerbaar. Abdoel wilde onder andere weten als het centrum op micro-, meso- of macro-gebied werkzaam zal zijn, hoe het programma uitgevoerd zal worden en op welke gebieden het centrum zich zal concentreren. In de wet is duidelijk opgenomen dat voorkomen moet worden dat in functie zijnde systemen de bureaucratie verlammen. Voor Abdoel moet het nog duidelijk worden wat het NPC wil bereiken en hoe dit zal geschieden.

Het initiatief voor deze wet vloeit voort uit voorstellen en aanbevelingen van een internationaal onderzoek in Caribische landen dat in 2004 werd gedaan. Jarenlang is er volgens Abdoel niets gedaan met het voorstel voor het oprichten van een NPC, dat als doel heeft sociale partners en anderen te leren om te groeien naar meer autonomie en gedeelde verantwoordelijkheid, hij vraagt zich dan ook af als een dergelijk centrum nog past binnen het staatsbestel van ons land. Ook wilde hij weten welke ander landen een NPC hebben ingesteld, hoe het heeft gewerkt en welke diensten het heeft bewezen.

Uiteindelijk moet het NPC modellen creëren om het maximale te halen uit natuurlijke hulpbronnen en de menskracht te maximaliseren. Volgens Abdoel is ontwikkeling niet mogelijk zonder menselijke inspanning en kan alleen het productiegericht denken de menselijke inspanning maximaliseren. Het is volgens hem een uitdaging om de Surinaamse cultuur van productiviteit te veranderen. Commissielid Jenny Warsodikromo (NDP) trok de realisering van de doelen door dit centrum in twijfel. Zij wilde weten wat de kans is dat de doelen werkelijk gerealiseerd worden, omdat vele instituten in ons land voor nobele doelen staan, maar zichzelf niet hebben kunnen bewijzen.

door Prsicilla Kia

 

More
articles