Niet doordacht

Het initiatief van de districtscommissaris Paramaribo Noord-Oost om een tippelzone te creëren voor alle straatprostituees, om zodoende deze mensen onder één dak te brengen, lijkt niet in goede aarde te zijn gevallen bij de sekswerkers zelf.

Behalve dat dit goed geen goed initiatief leek voor de burgerij vanwege de keuze van de locatie en de impact die deze zone kan hebben op jeugdigen in de directe omgeving, willen de transgender seskwerkers ook niet in dezelfde zone werken als andere prostituees. De transgender sekswerkers vrezen dat ze dan geen klanten meer zullen krijgen en dus inkomsten zullen derven. Velen van hen zijn van mening dat hun klanten weg zullen blijven, omdat de kans groot is dat in zo een zone hun identiteit bekend wordt.

Het is guidelijk dat de districtscommissaris dit idee heeft gelanceerd zonder overleg te plegen met de sekswerkers, anders zou er niet voor gekozen worden om één tippelzone aan te wijzen en zou er ook niet voor de bewuste locatie gekozen zijn. Volgens de sekswerkers zal deze maatregel niet zorgen voor de bloei van de sector, maar zal die ertoe leiden dat de gehele sector instort. Waarschijnlijk zijn heel veel burgers blij als deze sector, die velen toch al een doorn in het oog is, instort.

Maar deze sector stort natuurlijk niet echt in, iets wat al duizenden jaren bestaat, verdwijnt niet zomaar. Nee, het beroep wordt dan gewoon op heel andere plaatsen uitgeoefend, wat misschien zorgt voor nog meer criminaliteit.

Een tippelzone voor zowel hetero als transgender sekswerkers, zal volgens beide groepen  voor verwarring zorgen en mogelijk ook ertoe kunnen leiden dat sekswerkers vaker het slachtoffer worden van geweld. Dat dit voor verwarring kan zorgen, daar kunnen wij inkomen, want er zijn transgenders die er uitzien als echte vrouwen, alleen zijn ze het niet. Maar het ordenen van deze sector is niet zo eenvoudig als de districtscommissaris dacht.

Als dat zo was, was deze sector allang geordend. Voor het oplossen van dit probleem hoeft de regering het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar kan kijken hoe andere landen dit probleem oplossen.

In Amsterdam, Nederland, was er een tippelzone aan de Theemsweg, maar die is gesloten vanwege de ligging; ver weg van de stad middenin het westelijk havengebied. Curaçao heeft zijn Campo Alegre, in een advertentie omschreven als: ‘the biggest candy store for adult men’ en India staat bekend om zijn brothels.

Hoe wil Suriname deze sector ordenen? Een simpele zone in deze tijd, zal niet voldoen. Overigens is het opvallend dat er  zeer veel personen afkomstig uit andere landen, werkzaam zijn als prostituee in ons land.

De vraag kan gesteld worden als deze personen beschikken over een geldige verblijfsvergunning, dat is ook iets waar de politie op moet letten.