October 3, 2018


foto: Louis Alfaisie

Neemt China ook Suriname over?


October 3, 2018

Neemt China Suriname ook over? Dit is de vraag die menigeen stelt wanneer er gelet wordt op de invloed van China in ons land. Verschillende media deden al melding dat China Zambia en Sri Lanka heeft overgenomen. De regeringen van deze landen hebben zoveel geleend bij China en zijn nu niet in staat deze kredieten terug te betalen. Zambia en Sri Lanka hebben vervolgens hun nationale bezittingen afgestaan als borg voor het geleende geld. De regering Bouterse II heeft verschillende leningen bij China, waaronder US- dollar 115 miljoen bij de Export and Import Bank of China, US- dollar 47 miljoen voor de bouw van 1000 woningen en een concessionele lening van US- dollar 235 miljoen. National Geographic, een internationaal toonaangevend tijdschrift heeft in haar uitgave van 23 september alarm geslagen over de jacht op jaguars in ons land door Chinezen. In de uitgave wordt verteld over de rol van de Chinezen in Suriname. Volgens National Geographic investeert China zwaar in Suriname, veel meer dan in elk ander land in Zuid- Amerika. Door het onderzoek van Pauline Verheij, onderzoekster verbonden aan de Londense non-profit organisatie World Animal Protection, is er in ons land een heel netwerk in kaart gebracht van de handel in jaguars.
DOE-parlementariër Carl Breeveld geeft aan, dat hij enigszins twijfelt aam de berichten die worden gelanceerd, omdat de bronnen niet helemaal duidelijk zijn. Indien deze op de waarheid berusten, zegt de parlementariër dat wij ons dan serieus moeten afvragen als land of de hulp van China nog onbaatzuchtig is. Hij benadrukt dat het niet zo moet zijn, dat wij ons overgeven aan landen die munt willen slaan uit leningen die zij verstrekken. “De lener mag geen heerser worden” stelt de volksvertegenwoordiger. Breeveld vindt dat de regering te veel leningen afsluit. Hij is voorts van mening dat de regering de afgesloten leningen niet op een juiste manier investeert. Volgens hem worden de leningen in de consumptieve sfeer besteed in plaats van de productie. De DOE- parlementariër vraagt zich daarom af hoe de leningen terugbetaald zullen worden. “Ik heb tot op heden hierover geen geruststelling gekregen van de regering” zegt Breeveld. President Desire Bouterse heeft afgelopen maandag zijn jaarrede gehouden in het parlement. Uit de jaarrede heeft Breeveld niet kunnen halen, hoe de leningen terugbetaald zullen worden. Volgens hem werd de jaarrede van Bouterse zo positief gepresenteerd dat niemand zou denken dat Suriname in een crisis zit. Hij benadrukt dat er een gebrek aan integriteit is, omdat Bouterse in het verleden al zoveel beloftes heeft gedaan, die nooit zijn uitgekomen.

 

door Johannes Damodar Patak