September 28, 2018


Valies sleept Ferrier naar groene tafel


September 28, 2018

Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), is gestart met de voorbereidingen om samen met zijn raadsman, de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Lillian Ferrier, naar de groene tafel te slepen. Valies heeft de bewindsvrouw gisteren tot 17:00 uur de tijd geven om de uitspraken die ze gedaan heeft in het radioprogramma ‘Bakana Tori’, terug te nemen. Ferrier heeft in het programma aangegeven, dat Valies SRD 217.000 heeft ontvangen aan fictieve uren en dat hij zichzelf zodanig heeft ingedekt dat zij niet naar de procureur-generaal kan gaan om een klacht tegen hem in te dienen. In gesprek met De West, zegt de vakbondsman dat hij tot nog toe geen reactie heeft ontvangen van de minister. Op een spoedpersconferentie gisteren heeft Valies de aantijgingen van de minister ontkracht. Hij legde uit dat hij vijf jaar lang zitting had in de commissie die de vernieuwingen binnen het imeao- onderwijs moest doorvoeren. Net als de andere commissieleden, is de vakbondsman ook betaald geworden. De commissie werd geleid door Robert Peneux. Volgens hem gaat het absoluut niet om onrechtmatig verkregen geld. “Ik ken het imeao onderwijs als geen ander”, zei Valies. “Wie is de minister om mij te criminaliseren. Ik rij geen Rolls Royce. Ik rij een Noah die ik met veel moeite heb kunnen betalen”, zei Valies. Hij benadrukte dat er geen enkele regering is die boter op zijn kop kan zetten. Valies verdient als voorzitter van de onderwijsbonden geen cent en heeft zelf ook geen voordelen bij de zaken die tot nu toe zijn gerealiseerd, waaronder de herwaardering. “Als de minister oorlog wil, zal die oorlog komen”, benadrukte Valies. Hij gaf aan dat Ferrier, zich ‘Iron Lady’ noemt, maar hiervan is niets te merken als het gaat om zaken van de president af te dwingen of om het onderwijs te verbeteren. Hij vraagt zich af als ‘Iron Lady’ met hem wil vechten. “Ik kan dit vrouwtje wel staan”, zei een onbevreesde vakbondsman. Valies gaf aan dat de minister een dictator is en dit ook duidelijk heeft laten merken door te stellen in ‘Bakana Tori’ dat leerkrachten niet tegen de gevestigde orde in mogen gaan. Volgens hem stuurt de regering een duidelijke boodschap naar alle andere werkgevers dat zij zich niet hoeven druk te maken met vakbonden. Dit is volgens hem geen gezonde zaak en is nou dictatuur. De vakbondsman zei dat als de grootste werkgever in dit land zich zo opstelt tegen de rechten van de werkers, dan is het hek van de dam. De BvL/ALS overweegt om de ILO aan te schrijven over het gedrag van de regering tegenover werkers.   door Johannes Damodar Patak