September 25, 2018


Bouterse niet naar VN-vergadering


September 25, 2018

President Desire Bouterse bevestigde dat hij niet aanwezig zal zijn op de komende algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN) op 28 september aanstaande. Dit zei hij gisteren op het presidentieel Paleis, waar hij een verklaring gaf in verband met de bezoeken van de Turkse en Chinese ministers van Buitenlandse Zaken aan ons land. Bouterse vertrekt niet naar de UN, omdat volgens hem zaken in het politiek veld spelen die voor hem van groter belang zijn, waardoor hij liever hier blijft. Een van de redenen is dat hij aanstaande vrijdag 28 september, de jaarrede moet uitspreken en de Ontwerpbegrotingen van 2019 presenteren. Het zou hetzelfde tijdstip zijn waarop de president aanwezig zou moeten zijn in de UN vergadering. “De politieke agenda van Suriname is op dit moment belangrijker.’ Ook mag de president volgens zijn doctoren vanwege gezondheidsredenen voorlopig niet reizen: “De reis is in samenspraak met de doctoren die het genezingsproces begeleiden, afgelast. Zij hebben geadviseerd voorlopig niet zulke zware tochten te ondernemen”, aldus Bouterse. Bouterse zou onder andere een bezoek brengen aan Servië in de eerste week van oktober. Ook andere landen stonden reeds op programma. Echter gaan deze trips voorlopig ook niet door. Een nieuwsmedium had reeds een bericht gelanceerd dat de president met spoed naar Cuba was vertrokken voor een medische behandeling. Bij de ontmoeting met de Chinese minister in het Presidentieel Paleis werd duidelijk dat Bouterse niet was vertrokken. Tijdens dit bezoek waren ook aanwezig de ministers van BuZa Pollack, Financiën Gillmore Hoefdraad en Lekhram Soerdjan van Landbouw, veeteelt en Visserij.   door Kimberley Fräser