September 22, 2018


foto: Louis Alfaisie

MISLEIDERS


September 22, 2018

Wat hebben leiders als Bouterse, Maduro en Obiang gemeen? Elk van deze lieden vertoont gedragsvormen die worden gekenmerkt door persoonsverheerlijking, egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen. Deze mensen komen gewetenloos over en vinden dat ze kunnen zeggen en doen wat zij willen, zonder zich daarbij ooit schuldig te voelen. Onder een charmant overkomend masker verhullen zij fraude, oneerlijkheid en vertellen leugens. Komen deze eigenschappen je niet bekend voor? We kunnen alvast een voorbeeld aanhalen; als we kijken naar de gebeurtenissen in Venezuela, dan begin je steeds meer te vrezen, dat ons iets soortgelijk te wachten staat. De Venezolaanse president Maduro kreeg afgelopen week wederom veel kritiek op sociale media, toen er filmpjes opdoken, waarop hij te zien is hoe hij genoot van een luxe diner in een restaurant van een beroemde chef in Turkije. Veel mensen reageerden boos, omdat momenteel miljoenen Venezolanen honger lijden. Volgens de oppositie in Venezuela zijn de filmpjes het bewijs dat de president zich niet stoort aan de crisis die op dit moment manifesteert in het land. Maduro heeft blijkbaar gewoon lak aan het feit dat zijn volk crepeert. Er zijn inmiddels meer dan twee miljoen mensen uit Venezuela gevlucht als gevolg van het tekort aan voedsel en medicijnen. Van de bevolking leeft nu ongeveer 87 procent in armoede. De situatie in Venezuela is al geruime tijd uitzichtloos geraakt door de lage prijzen voor een barrel aardolie, het rancuneuze mismanagement van de regering en de corruptie. Maar Maduro blijft hetzelfde rancuneuze beleid voeren. Wanneer het fout gaat schuift deze narcistische man de schuld immer op iemand anders (het buitenland of de oppositie) en neemt nooit de blaam op zich. Klinkt bekend in onze oren hé? Zoals bekend, praat een narcist niet met mensen, in plaats daarvan praat hij tegen mensen en beledigt ze ook nog. Deze eigenschap zien wij vaker terug binnen onze eigen grenzen en wel erg regelmatig. Vervolgens was het ook geen goede week voor de zoon van de president van Equatoriaal Guinea. De Braziliaanse autoriteiten namen ruim $ 16 miljoen aan contanten en luxe horloges in beslag bij de delegatie die de zoon van de president van Equatoriaal Guinea vergezelde. Zoontje Obiang werd in Frankrijk al beschuldigd van het gebruik van publieke middelen, om een ​​weelderige levensstijl te ondersteunen. Zoontje Obiang werd in Frankrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar in oktober 2017 voor het witwassen van geld. Obiang en zijn familie zijn ook een stereotiepe voorbeeld van een familie die zich door de jaren heen heeft verrijkt met staatsmiddelen en rijkdommen van hun land. Terwijl deze familie in weelde leeft, verpaupert het volk. Klinkt zeer bekend, of niet?