‘Alcoa maakt misbruik van toevallige corrupte regering’

De multinational Alcoa maakt misbruik van een corrupte regering die toevallig aan de macht is. Dit zegt VHP- parlementariër Assiskumar Gajadien, tevens lid van de vaste commissie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Hij geeft aan dat Alcoa niet moet vergeten dat deze regering niet voor altijd zal aanzitten. De multinational moet volgens hem dan ook niet denken dat zij er zo gemakkelijk vanaf zal komen. Gajadien is van mening dat de Alcoa met deze corrupte regering en het feit dat Suriname als klein land in Zuid- Amerika internationaal niet veel aandacht krijgt, een kans heeft gezien om op een hele goedkope manier te vertrekken uit ons land. Robert Bear, Vice President van de Alcoa Global Transformation Group, heeft samen met Suralco-directeur Ruben Halfhuid, een ontmoeting gehad met het bedrijfsleven en individuele experts in Suralco’s Corner House. De ontmoeting concentreerde zich op de jarenlange geschiedenis van Suralco in Suriname, de uitgebreide samenwerking tussen het bedrijf en de overheid alsook op een toekomstplan. Bear verklaarde dat de conceptovereenkomst onlangs is voltooid en binnenkort aan het parlement ter goedkeuring zal worden aangeboden. Gajadien haalt aan dat de Alcoa, Suriname geen genoegen heeft gedaan door een ontmoeting te hebben met het bedrijfsleven en experts. Alcoa is een beursgenoteerd bedrijf en heeft daarom de plicht onder andere aan de aandeelhouders informatie te verstrekken over zijn plannen.
Dit valt volgens hem binnen de Social Corporate Responsibility van de Alcoa.
De parlementariër is van mening dat het om een spelletje gaat dat de Alcoa speelt. Alcoa wil volgens hem met deze ontmoeting aan de internationale gemeenschap laten zien dat het zijn verplichtingen nakomt. Gajadien geeft aan dat de multinational de leden van het parlement en andere actiegroepen en ngo’s die brieven hebben geschreven, juist niet heeft gekend in het geheel. Volgens hem wil het bedrijf voorkomen dat het op kritische vragen moet ingaan.
De VHP heeft bij het uitblijven van duidelijkheid vanuit de regering alsook vanuit Alcoa, de hulp in geroepen van de internationale gemeenschap. Kort daarna is Alcoa met een verklaring gekomen dat de ontmanteling wordt aangehouden. Gajadien benadrukt dat de VHP de zaak niet zo zal laten en door zal blijven vechten. De partij is nu bezig om modellen te bekijken en zal deze volgende week kenbaar maken.

door Johannes Damodar Patak

More
articles