Toename aantal berovingen, overvallen en levensberovingen

De minister van Justitie en Politie (JusPol), Stuart Getrouw, heeft gisteren tijdens een persconferentie duidelijkheid gegeven over tal van strafbare feiten die drukken op de veiligheid van de burgers. Zo haalde hij aan dat in de maanden juni, juli en augustus van dit jaar, in totaal 41 personen in verzekering zijn gesteld voor gekwalificeerde diefstal en diefstal door middel van geweldpleging. In de periode juni tot en met augustus van het jaar 2017, heeft het Korps Politie Suriname (KPS), 1077 gevallen van gekwalificeerde diefstal, 939 inbraken, 324 berovingen, 90 overvallen en 6 le-vensberovingen genoteerd. In de periode juni tot en met augustus 2018, zijn er 904 gevallen van gekwalificeerde diefstal, 1023 inbraken, 286 berovingen, 104 overvallen en 8 levensberovingen genoteerd. De statistieken geven aan dat het aantal inbraken met 8,9 procent is gestegen. Het aantal overvallen steeg met 15, 6 procent. Daarnaast is er een toename van 33,3 procent merkbaar als het gaat om levensberovingen. Verder heeft de minister ook laten weten dat er een afname merkbaar is in het aantal gevallen dat gecategoriseerd wordt onder geweldscriminaliteit.
De minister voerde aan dat erbij verkeerscriminaliteit ook een daling zichtbaar is. Desondanks geeft hij aan dat de situatie nog zorgwekkend is. Hoewel hij ingenomen is met de vooruitgang, gaf hij aan nog niet tevreden te zijn. De minister ziet ook graag dat er gewerkt wordt aan het reduceren van het aantal zware aanrijdingen. Hij haalde aan dat de grootste boosdoeners van dit type aanrijdingen nog altijd hard rijden en rijden onder invloed zijn. Het plan van 2016-2020 heeft tot doel het aantal verkeersongevallen te reduceren naar 30 procent, echter is de minister de mening toegedaan dat er naartoe gewerkt wordt om het aantal met 70 procent te reduceren.
Om dit doel te bereiken zal ook de gemeenschap een bijdrage aan moeten leveren volgens de minister. Hij voerde aan dat de verkeersongevallen en aanrijdingen te wijten zijn aan het rijgedrag en de attitude van de verkeersdeelnemers. In dit kader haalde hij aan dat de zichtbaarheid van de politie in het verkeer opgevoerd zal worden. Tevens zal dit dienen om zware criminelen sneller in de kraag te vatten.

 

door Richelle Mac-Nack

More
articles