Gajadien acht aanpak NDP wettelijk onjuist

De manier waarop de fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) heeft aangegeven niet in aanmerking te willen komen voor de 25 procent verhoging van de schadeloosstelling die vanaf eind september zal worden uitbetaald aan de ambtenaren, is volgens de waarnemend fractieleider van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), Assiskumar Gajadien, de grootste grap. Hij zegt dat het onvoorstelbaar is dat parlementsleden die de wettelijke voorschriften te allen tijde in acht moeten nemen, via een telefoongesprek of een app-bericht de minister van Financiën op de hoogte brengen van een dergelijk besluit.
Alleen door een wetswijziging kan volgens Gajadien de verhoging voor assembleelden bevroren worden. Door te accepteren dat parlementariërs op een dergelijke wijze afzien van deze verhoging, laat financiënminister Gillmore Hoefdraad volgens Gajadien zien, dat Suriname een bacovewinkel is. “Deze dingen gebeuren alleen in een bacovewinkel”, benadrukt hij.
Hij geeft aan dat de VHP er eveneens een voorstander van is dat de verhoging niet plaatsvindt, maar de partij houdt zich aan wet en recht. “We zijn er een voorstander van dat de verhoging niet uitbetaald wordt voor assembleeleden, daarom willen we dat de wet zo snel als mogelijk behandeld wordt. Alleen op deze wijze kan de verhoging van DNA-leden bevriest worden”, haalt Gajadien aan.
Ook wijst hij erop dat diverse leden van de NDP-fractie, eerder wel de verhoging wilden.
“Het is duidelijk dat de voorzitter van de NDP de leden onder druk zet om dit besluit te nemen, zodat het gezichtsverlies van de partij gecompenseerd kan worden met deze grap”, zegt Gajadien.
Hij roept de NDP’ers op die eerder een andere mening deelden, het voorstel van de VHP te ondersteunen en zich niet bezig te houden met grappen. “We zijn een wetgevend orgaan en moeten ons te allen tijde houden aan de wettelijke voorschriften”, benadrukt hij.
De VHP-volksvertegenwoordiger zegt dat assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons nog niet gereageerd heeft op de brief die de VHP haar d.d. 12 september heeft ge-stuurd. Hierin vraagt de VHP-fractie om de initiatiefwet inzake de nadere wijziging van de Wet tot regeling van de geldelijke voorzieningen van de leden en van de gewezen leden van DNA, spoedig in behandeling te nemen, dit gezien het maatschappelijk belang er-van. Gajadien zegt dat de VHP vandaag weer een herinnering naar de voorzitter zal sturen, zodat er nog voor eind september hierover vergaderd kan worden.

door Richelle Mac-Nack

More
articles