Verandering rijgedrag noodzakelijk

Bij de afsluiting van de Verkeersveiligheid-maand 2018 in het district Wanica, was de boodschap duidelijk: het rijgedrag van Suri-namers moet veranderd worden. De Verkeers-veiligheidsmaand duurde van 15 augustus tot 15 september. In deze maand zijn zeven personen om het leven gekomen. Als gevolg van verkeersovertredingen, raakten er ook veel mensen gewond.
Waarnemend korpschef Roberto Prade gaf aan, dat alleen het opleggen van boetes en het constant plaatsen van politieambtenaren op de wegen, niet resulteert in een verandering in het rijgedrag. Ondanks alle aandacht voor de gevaren van roekeloos rijden, merkte hij op dat er heel wat aanrijdingen zijn geweest die gepaard gingen met materiële schade of zware letsels. Er is volgens hem weinig bewustwording bij burgers over het leed dat wordt veroorzaakt bij dit soort gevallen. Het ministerie van Justitie en Politie zal werken aan het vergroten van de bewustwording, terwijl de aanpak van de verkeerscriminaliteit wordt voortgezet.
Agatha Cederboom van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV), sprak over een wet die verkeersslachtoffers moet ondersteunen en het aanscherpen van wetten over verkeerscriminaliteit.
Hoewel Cederboom dankbaar is voor verkeersdeelnemers die uit respect voor hun eigen leven en dat van anderen, verantwoord en veilig deelnemen aan het verkeer, vroeg zij zich af waaraan het heeft gelegen dat men juist in de Verkeersveiligheidsmaand, het welzijn en het leven van anderen in het verkeer niet heeft kunnen sparen. Acht jaar geleden hebben de Verenigde Naties als doel gesteld in 2020 het aantal verkeersdoden- en slachtoffers wereldwijd met 50 procent te verminderen. Volgens Cederboom ontbreekt de centrale aansturing om te komen tot dit doel. Ook de richting die men met de Verkeerveiligheidsmaand op wil gaan, is niet duidelijk. Over dit zorgpunt is aan de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, aan het begin van dit jaar een brief gestuurd.
In het jaar 2011 werden er elf doden opgetekend in de Verkeerveiligheidsmaand. Bij de afsluiting van dit jaar, werd de verkeersvlag van de Lions Club Paramaribo Central door Prade, waarnemend districtscommissaris Wanica Zuidoost, Sarwankumar Ramai en de President van Lions Club Paramaribo Central, gehesen als teken voor de afsluiting. Volgens Ramai is het belangrijk dat elke district een groep vrijwilligers heeft. Daarnaast moet volgens hem elk district intensief betrokken worden bij de Verkeersveiligheidsmaand.

-door Priscilla Kia-

More
articles