‘Probleem moet gezocht worden in behouden van de grond’

Na het vertrek van kapitein Lesley Artist van Redi Doti in het district Para uit de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), zijn ook de dorpen Grankreek uit Sipaliwini en Columbia uit Saramacca, uit de organisatie gestapt. Volgens de ondervoorzitter van de Vids, tevens kapitein van het inheemse dorp Erowarte, Jonas Gunther, gebeurt dit juist in een periode waarin alle inheemsen in één richting zouden moeten kijken. Hij zegt dat het probleem gezocht moet worden in de strijd van de inheemsen om te behouden wat ze hebben. Het belangrijkste hierbij is de grond.
Volgens alle drie de organisaties is de communicatie tussen de organisatie en de dorpen slecht. Dit is de reden waarom zij uit de Vids stappen. Het vermoeden bestaat dat meer dorpen van vooral het zuiden zich zullen terugtrekken uit de organisatie.
In een eerdere interview met Apintie, zei Gunther dat de Vids niet lijfelijk aanwezig kan zijn in alle dorpen vanwege de kosten, maar dat er wel telefonisch contact is. Ook worden er via e-mail boodschappen verstuurd naar de verschillende kapiteins. Vraagstukken over de ontwikkeling van de dorpen, hebben ook een rol gespeeld. “Mensen in het zuiden hebben het moeilijker dan dorpen in andere districten. Zij zijn verstoken van bepaalde voorzieningen en zien de Vids als organisatie die ze moet helpen met allerlei dingen, maar dat kan Vids niet, omdat het een organisatie is die het gronderechtenvraagstuk moet helpen oplossen”, benadrukte Gunther.
Volgens Artist heeft het grondenrechtenvraagstuk al een oplossing, maar is het het bestuur dat in de weg staat. Gunther zegt dat enkele dorpen niet akkoord gaan met de 5 km economische zone rondom de dorpen. “De overheid kan ons niet geven wat we willen. We willen een eenmalige oplossing. We willen geen lange strijd, maar wel een goede oplossing”, sprak hij. Grankreek en Colombia zijn akkoord gegaan met grondtitel, terwijl weer anderen gaan voor het collectieve. Kapitein Romeo Pierre van Pierre Kondre in Marowijne, zegt in gesprek met De West, dat hij niet mee kan gaan met de grondhuur. Anders zou volgens hem het doel voor het vechten van grondenrechten niet bereikt zijn.
Pierre zegt dat hij niet uit de Vids kan stappen, omdat het dorp een werkrelatie heeft met de organisatie. Daarnaast vindt hij het niet verstandig om nu uit de Vids te stappen, omdat zij al goed op weg zijn naar het bereiken van een oplossing voor het grondenrechtenvraagstuk. Hij betreurt het echter dat Artist zaken zo naar voren brengt, omdat hij naar zijn zeggen al weet wat de problemen zijn omtrent de communicatie. Zelf ervaart hij de communicatie tussen het dorp en de Vids als goed. Marowijne heeft begin september contact gehad met de Vids waarbij over het een en ander gesproken is, maar Pierre vindt dat er nog meer gedaan moet worden om de communicatie te verbeteren zodat de klachten minder worden.

-door Priscilla Kia-

More
articles