Meer duidelijkheid ‘onderste laag’ nodig voor goed beleid

Er moet diepgang gegeven worden aan bepaalde begrippen om goed beleid te kunnen maken. Dit zegt NPS-volksvertegenwoordiger Patricia Etnel op uitspraken van de president Desiré Bouterse. De president heeft recent in een interview over een aantal zaken met betrekking tot de buitenlandse politiek en de salarissen van ambtenaren, regerings- en parlementsleden, aangehaald dat er rekening gehouden moet worden met de ‘’onderste laag van de bevolking’’ en dat er voor deze groep ingeleverd moet worden. Etnel vindt dat alvorens de president praat over de ‘’onderste laag’’, de regering eerst de armoedegrens moet vaststellen zodat duidelijk wordt wie tot deze groep behoort. Alleen op die manier zal er gericht beleid gemaakt kunnen worden om deze groep te kunnen helpen.
Etnel haalt aan dat de regering sinds 2015 toen ze in zee ging met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de armoedegrens moest vaststellen. Er zijn wel stappen daartoe ondernomen, maar is er nimmer een duidelijke grens vastgesteld. “Dat maakt ook dat gerichte oplossingen uitblijven voor de problemen van de laagste groepen in de samenleving.”

De parlementariër meent dat wanneer er vastgesteld wordt wie onder de armoedegrens valt, het aantal gezinsleden, de maatschappelijke situatie en het loon van het gezin, bekend moeten zijn. Met behulp van deze grens, kan de regering het totale beleid aanpassen, omdat dan duidelijk is wie hulp nodig heeft en wie niet.
Ze haalt aan dat dan ook duidelijk zal worden of de Surinamer daadwerkelijk een groei heeft ervaren met betrekking tot welvaart en welzijn in de afgelopen acht jaar. Welvaart en welzijn betekenen niet alleen het verdienen van een salaris, maar ook het hebben van een redelijk huis, goed onderwijs, toegang tot goede gezondheidszorg en in staat kunnen zijn om ten minsite één keer in het jaar op reis gaan, dan maakt het niet uit of het in het binnen- of buitenland is. Ook moet het vaststellen van de armoedegrens kunnen aangeven of Surinamers in de afgelopen acht jaar in staat zijn geweest om te sparen en toekomstgericht te werken aan de begrippen beter wonen en werken.
“Praten met als basis een duidelijk beleid en gericht op een duidelijke oplossing is pas regeren, al het andere is keukentaal”, aldus Etnel.

 

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles