September 15, 2018


Twee talentvolle jeugdschakers naar China


September 15, 2018

De 11-jarige Jason Yeung en de 9-jarige Kymani Wijnhard zijn door de Surinaamse Schaakbond afgevaardigd om deel te nemen aan een speciale schaaktraining in China. Deze schakers zullen twee weken vertoeven in het Aziatisch land. Deze afvaardiging is mogelijk gemaakt door de goede relatie die de schaakbond heeft weten op te bouwen met de Chinese ambassade. De plannen voor deze schaaktraining zijn reeds vorig jaar ontstaan tijdens het 5e Srefidensi Internationaal schaaktoernooi. Tijdens die editie deden twee topschakers uit China mee in de Mastersklasse. Wo-man Grand Master Xiaobing, die tijdens dit toernooi op de 4e plaats eindigde, bood toen deze schaaktraining voor jonge talenten aan aan de schaakbond. De schaakbond greep deze mogelijkheid met beide handen en is toen gestart met de voorbereidingen. Wijnhard is de U-10 Carifta-kampioen en de U-10 nationaal jeugdkampioen, terwijl Yeung U-12 nationaal jeugdkampioen is. Het is de eerste keer dat Surinaamse schakers de gelegenheid krijgen om dergelijke schaaktrainingen in China te kunnen volgen. Het ligt in de bedoeling om in samenwerking met de Chinese ambassade deze trainingsmogelijkheden vanuit China een permanent karakter te geven. China is zelfs een heel sterk schaakland en wist met jonge Grootmeesters in 2014 het wereldkampioenschap voor teams te veroveren.  Meervoudig dames wereldkampioen de 24 jarige GM Hou Yifan komt ook uit China.