September 15, 2018


‘Meer nodig dan tippelzone alleen’


September 15, 2018

Om ordening te brengen in het aantal sekswerkers in Paramaribo, is er volgens NPS-parlementariër Patricia Etnel, meer nodig dan het creëren van een tippelzone. Mike Nerkust, districtscommissaris van Parama-ribo Noord-Oost, heeft aangegeven, dat voor de sekswerkers een speciale zone, een zogeheten ‘tippelzone’, gecreëerd zal worden.
Etnel vindt dat alvorens Nerkust daartoe overgaat, hij eerst de structuur van de samenleving moet begrijpen. Ze haalt aan dat in een dergelijke zone behalve de sekswerkers, ook diverse andere actoren beschermd moeten worden. “Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de gevolgen. We moeten werken naar een geciviliseerde maatschappij en niet anders.”
Het assembleelid is van mening dat Nerkust samen met de overheid alleen naar mogelijkheden kijkt om meer geld uit de samenleving te halen en stelt dat zij tot nog toe geen concrete oplossing heeft gezien op welke manier de bescherming van de prostituees zal plaatsvinden.

Ook is er volgens haar geen rekening gehouden met de gevolgen die met een tippelzone gepaard kunnen gaan.
Etnel ziet liever dat de regering werkt aan het creëren van investeringen en het dekken van de Surinaamse munt, dan te zorgen voor chaos in de samenleving. “ DC Nerkust is steeds bezig chaos te creëren. Kijk maar naar de bermen in Para-maribo met eetstandjes. Er komen er steeds meer”, benadrukt het assembleelid. Ze vindt dat er alleen maar staatsbesluiten worden genomen om geld te maken, maar niet voor ordening of het ontwikkelen van land en volk.
Nerkust haalde eerder aan dat de tippelzone mogelijk bij de Nieuwe Haven komt. Hij gaf aan dat dit een geschikte locatie is voor een geregistreerde officiële tippelzone. Etnel zegt dat in dat gebied er ook kinderrijke wijken zijn. “Er moet een tippelzone gecreëerd worden op een locatie waar kinderen niet kunnen komen. De jongeren moeten beschermd worden hiertegen, ook voor de kleding die de sekswerkers aantrekken.” Daarnaast haalt ze ook aan dat privacy gegarandeerd moet zijn, Nieuwe Haven is volgens haar nog altijd een plek die veel in het vizier is. Ze vraagt zich af waarom er niet gewerkt wordt met commerciële tenten, waar de sekswerkers in kunnen verblijven.
Verder vindt ze ook dat de jonge meisjes beschermd moeten worden tegen deze activiteiten. “Je ziet vaak genoeg dat meisjes van het lbo en de mulo al betrokken worden bij seksuele activiteiten. Hoe gaat de overheid erop toezien dat er een duidelijke leeftijdszone komt en dat er controle wordt uitgeoefend in deze tippelzone”, vraagt Etnel zich af.
Ze beklaagt zich ook over de short time hotels die als paddenstoelen uit de grond rijzen in diverse woonwijken. Ze vindt het erg dat er nog steeds geen beleid hiervoor is. “Deze regering werkt niet naar gerichte oplossingen of een gericht beleid”, benadrukt Etnel.

-door Richelle Mac-Nack-