‘Uittreden uit Vids verzwakt strijd over grondenrechten’

Het inheemse dorp Redi Doti met als kapitein Lesley Artist, heeft zich teruggetrokken uit de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). Samen met hem zijn ook de dorpshoofden van Grankreek en Columbia uit de organisatie gestapt. Volgens Audrey Christiaan, voorzitter van het inheemse platform Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang (ESAV), zal deze ontwikkeling een verzwakking betekenen in de strijd van de inheemsen over het grondenrechtenvraagstuk. Daarnaast ziet zij het als een aanslag op de waardigheid van de traditionele gezagsdragers. Dit kwam afgelopen woensdag naar voren in het actualiteitenprogramma ‘To The Point’.
Desondanks is het voor Christiaan geen verrassing, gezien de ontwikkelingen binnen de inheemse gemeenschap. Volgens Christiaan zal het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk eronder lijden als er geen eenheid is. “Het is belangrijk dat de inheemsen elkaar begrijpen, omdat er veel meer gerealiseerd moet worden dan alleen het grondenrechtenvraagstuk. De deadline van het Kalina- en Lokono-vonnis, waarin duidelijk is aangegeven waaraan de staat zich moet houden, loopt af in januari 2019. Vanwege de onenigheid binnen de Vids, kiezen bepaalde dorpen al voor een grondbeschikking. Deze dorpen zullen bij de uitvoering van het vonnis buiten de boot vallen”, legde Christiaan uit.
In bepaalde gebieden waar inheemsen wonen, komen belangrijke natuurlijke hulpbronnen voor. Sommige mensen die er baat bij hebben, proberen met de dorpen een overeenkomst te sluiten. “Een aantal kapiteins is niet voldoende ingelicht over de gevolgen en over wat zij allemaal kunnen verwachten ten aanzien van de inkomsten voor het dorp en het juridische toezicht voordat een overeenkomst ondertekend wordt”, stelde de Esav-voorzitter.
Artist deelde op een persconferentie mee dat hij zich terugtrekt, omdat de Vids volgens hem haar eigen weg gaat en geen informatie versterkt aan de dorpen. Christiaan betwijfelt echter als de communicatie de werkelijke grondslag is voor de stap die Artist heeft genomen. Volgens haar heeft elke relatie problemen waardoor er verstoorde werkrelaties kunnen ontstaan, maar het ligt aan de leiding om daar verandering in te brengen. “De kapiteins zijn in de Vids verenigd om de belangen van de inheemse gemeenschap zo goed mogelijk uit te dragen en te beschermen. Dat doel moet bereikt worden”, zei Christiaan.
Christiaan zegt dat de Esav een aantal gesprekken heeft gevoerd met de Vids. Volgens hem bleek daaruit dat er beter gecommuniceerd wordt. “ Er is gesproken over een stappenplan, maar er moet veel meer gebeuren. De financiële kosten om naar elke dorp toe te gaan, spelen ook een rol. Er moet een budget beschikbaar zijn om dorpen te bezoeken”, zegt Christiaan. Telefonisch en via sociale media krijgen de dorpen wel een beeld van wat er gebeurt in de verschillende dorpen. De Esav verwacht dat het huidige bestuur meer verbetering in de communicatie brengt, zodat de bewoners beter op de hoogte zijn en begrip kunnen opbrengen. Daarnaast spelen volgens haar de taalbarrières ook een rol in Zuid-Suriname. Zo moet erbij elke conferentie een tolk aanwezig zijn om te vertalen.
Met de splitsing kunnen er andere organisaties ontstaan die zich als gesprekspartner willen opwerpen in het grondenrechtenvraagstuk. De Esav verwacht dat regering zich houdt aan de gezamenlijke verklaring getekend met de Vids als gesprekspartner. Het is volgens Christiaan belangrijk dat een betrouwbare gesprekspartner met de regering om de tafel zit. Tot nog toe heeft zij niet gezien dat Vids zich onbetrouwbaar heeft opgesteld.

 

door Priscilla Kia

More
articles