SBO dient petitie in bij directeur Transport

De particuliere bushouders hebben in de afgelopen jaren moeten toekijken hoe de situatie in de bussector steeds verergerde. De collectieve problemen van de bushouders, maar ook de maatschappelijke problemen, worden groter en niemand die er iets aan doet. Dit zijn woorden van de voorzitter van de Surinaamse Bushouders Organisa-tie (SBO), Suraj Sahadew-Lall. Giste-ren heeft de SBO samen met een groep bushouders een petitie ingediend bij de directeur van Transport, Joyce Blokland-Wijnstein van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). Sahadew-Lall haalt aan dat in de petitie alle nijpende zaken waarmee de bushouders dagelijks worden geconfronteerd, zijn opgenomen.
In de petitie zijn Volgens Sahadew-Lall zaken aangehaald zoals de uitbetaling van de brandstofcompensatie die volgens SBO te lang op zich laat wachten.
Voor 2018 zou er een verhoging moeten komen op de brandstofcompensatie, maar vanuit de regering zijn er hiervoor nog steeds geen stappen ondernomen. Sahadew-Lall zegt dat de bushouders niet meer willen dat de uitbetaling via de Particulier Lijnbushouders Organisatie geschiedt, omdat zij zich gechanteerd en onder druk gezet voelen door deze organisatie. Hij geeft aan dat de bushouders liever hebben dat de brandstofcompensatie op de rekening van de vergunninghouders wordt overgemaakt.
Verder haalde de SBO-voorzitter ook aan dat het huidige bustarief veel te laag is is. “Ook hierop moet er een verhoging komen. Als we de prijzen marktconform berekenen, dan is het tarief zonder subsidie gesteld op SRD 4,75 per persoon en met subsidie is het gesteld op SRD 3,50”, geeft hij aan.
In de petitie hebben de bushouders ook hun misnoegen geuit over de slechte infrastructuur en het onveilige gevoel dat de bushouders en passagiers hebben in de nachtelijke uren bij de eindhaltes. Voorts noemen zij de oneerlijke concurrentie van de NVB-bussen in Commewijne, de pendelbussen op de route Paramaribo-Onverwacht (PO) en de illegale bussen op de route Paramaribo-Lelydorp (PL). Sahadew-Lall haalt aan dat er voor de illegale bussen geen beroep op de politie gedaan wordt, want elke keer wordt aan hen voorgehouden dat het een politiek probleem is.
Ook beklaagt de SBO-voorzitter zich over het vele autoverkeer in de binnenstad. Dit is volgens hem problematisch voor de bussector, want hierdoor kan het transport van mensen niet efficiënt geschieden. “Zo zitten bepaalde chauffeurs bijna twee uren in de stadsdrukte. Er moet beleid komen. Het ministerie moet gericht werken naar oplossingen, niet alleen de bussector zal daar baat bij hebben, maar de totale gemeenschap”, aldus Sahadew-Lall.
Indien een bushouder zijn bus wil vervangen, moet hij daar nu meer voor betalen, omdat er een verhoging is ingevoerd. Sahadew-Lall zegt dat dit niet zo een probleem is. Het is volgens hem pas erg wanneer de bushouders zoveel moeten betalen, maar maanden moeten wachten op hun stukken. Pas als ze die ontvangen hebben, kunnen ze hun nieuwe bus in zetten.
Het beleid dat gevoerd wordt voor het openbaar vervoer, stelt volgens hem weinig voor. “We merken niets van ordening, daarom hebben we alle punten waarin wij verandering willen, concreet aangegeven in de brief. Hij benadrukt dat er een gestructureerd beleid moet komen. De SBO is er geen voorstander van dat er zonder overleg zaken aan hen worden opgelegd. “De regering kan geen zaken aan ons voorleggen zonder ons te consulteren. We moeten overleggen met elkaar om zodoende oplossingen te vinden voor de problemen.”
De directeur van Transport, Joyce Blokland-Wijnstein, heeft gisteren aangegeven dat de subsidie gestort is, maar zonder de verwachte verhoging. Sahadew-Lall zegt dat hoewel zij een petitie hebben aangeboden, zij niet stil zullen blijven zitten. “We gaan opkomen voor dat wat we moeten krijgen en als de overheid onze taal niet verstaat, zullen we maar moet dreigen met acties om uitbetaald te worden, want dat is de enige taal die de regering verstaat”, aldus de SBO-voorzitter.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles