Lachmon, Pengel en Soemita geëerd

De drie politieke leiders Jaggernath Lachmon, Johan Adolf Pengel, Willie Soemita (de Grote-3) die samen een verbroederingspolitiek hebben gevoerd zodat onze natie leeft in harmonie en vrede met elkaar, worden geëerd. Dit zal gebeuren bij de gedenkdagen de Dag der Marrons op 10 oktober en 165 jaar Chinese Immigratie op 20 oktober.
Henk Herrenberg, voorzitter van de Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaren 2018, is van mening dat onze eigen helden, geëerd en gerespecteerd moeten worden. “We weten allemaal wat de Grote-3 voor ons volk hebben gedaan. Het zijn mannen die ons gebracht hebben op het pad van harmonie en die moeten we respecteren en waarderen”, aldus Herrenberg. In dit verband heeft de commissie vandaag een persmeeting gehouden in het Perscentrum, waarbij een uiteenzetting is gegeven over de reeks van activiteiten die gehouden zal worden.
Het thema bij de diverse activiteiten is: ‘Samen met Elkaar’. Dit thema wordt ook gebruikt bij de coördinatie van de landelijke activiteiten. Tijdens deze activiteiten zal er vooral gefocust worden op het bezinnen. De commissie wil het thema zoveel als mogelijk uitdragen om aan te geven dat we samen moeten werken om bepaalde zaken tot stand te brengen. De commissie heeft daarom tal van bestaande organisaties en verenigingen bijeen gebracht die een helpende hand zullen bieden aan het geheel, waarbij een reeks van activiteiten zal worden ontplooid. Hierbij zal de focus gelegd worden op het milieu, educatie en gezondheid. Deze traditionele/culturele activiteiten betreffen onder andere de traditionele towe wata viering bij het Plein van 10 oktober, prodo waka vanuit het plein naar de Palmentuin.
Voor wat betreft de Chinese gemeenschap, vertelde Patty Cheung die namens de Chinese organisaties sprak, dat de focus bij hen op gezondheid wordt gelegd. De activiteiten worden onder andere gehouden bij de Chinese Markt. Delegaties uit China en Nederland zullen zorgen voor attracties en er zal ook een bezoek worden gebracht aan het monument te Nieuwe Amsterdam.

door Kimberley Fräser

More
articles