Newmont wil 10 ha bos rehabiliteren

Een onderdeel van de overeenkomst tussen de Staat Suriname en Newmont is om alle gebieden die verkaveld zijn ten behoeve van de werkzaamheden van het bedrijf, zoveel mogelijk terug te brengen in hun natuurlijke staat. De onderneming heeft zich voorgenomen om dit jaar tenminste 10 hectare bos in de Merian mijn te rehabiliteren en opnieuw te beplanten. Het gaat hierbij om gebieden waar geen activiteiten meer zullen plaatsvinden en die vrijgegeven zijn door de verschillende departementen die bezig waren in dat gebied. Voor 2018 zijn vier gebieden overgedragen die herbeplant kunnen worden. Mediawerkers mochten gisteren tijdens een veldbezoek in het Merian gebied zien hoe het eerste gebied beplant wordt.
Volgens Kamal Khodabaks, supervisor milieuaangelegenheden, gaat het niet om gebieden waar mijnactiviteiten hebben plaatsgevonden, maar waar slechts bos gekapt was om wegen of andere constructies te bouwen. Met behulp van graafmachines is het gebied teruggebracht naar zijn normale contouren, dit houdt in dat het gebied enigszins genivelleerd wordt. Daarna wordt een compostlaag bestaande uit bladeren, verspreid over het hele gebied waarna de planten en bomen binnengebracht worden om vervolgens geplant te worden.
Voor de herbeplanting is een studie gedaan over welke planten en bomen in de natuurlijke omgeving voorkomen. Dit om te voorkomen dat planten die niet voorkomen in het natuurgebied, geplant worden. Na de studie is een keuze gemaakt uit negen tot tien species, waarvan drie planten die stikstof arme grond kunnen omzetten in stikstof rijke grond. Enkele daarvan zijn swiet bonki en bos papaja. Volgens Khodabaks is dit belangrijk, omdat planten zonder stikstof zullen sterven. Daarnaast zijn groenhartbomen en cederbomen geplant. In bepaalde gebieden waar veel stikstof aanwezig is in de grond, groeit het bos vanzelf en hoeft Newmont niet veel werk te verrichten.
De planten voor de rehabilitatie van het bos komen allemaal uit Moengo. Echter 50 procent van de compost die gebruikt wordt, is geproduceerd door het bedrijf. Het ligt in de bedoeling dat op Merian een eigen nursery wordt opgezet. Er kunnen dan kleine samplings uit het bos gehaald worden om die vervolgens in de nursery te laten groeien.
Volgens Albert Ramdin, senior director external relations Newmont, wordt er elk jaar geld beschikbaar gesteld voor het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen om de herbeplanting van de gebieden mogelijk te maken. Voor het jaar 2019 is gepland om 19 hectare bos te herbeplanten, terwijl voor 2020 ook 10 hectare herbeplant moet worden. De bedoeling is dat binnen drie jaar 15.000 tot 20.000 bomen geplant worden.

 

door Priscilla Kia

More
articles