Newmont garandeert verantwoord cyanide gebruik

Met de uitbanning van kwik is cyanide het meest essentiële ingrediënt dat gebruikt wordt bij de chemische verwerking van goud. Hoewel cyanide giftig kan zijn, kan deze chemische stof in sommige vormen en concentraties niet-toxisch zijn. Volgens Johan van Huyssteen, general manager Merian, is bij Newmont het zorgvuldig beheren van het gebruik, het transport en de opslag van cyanide, een onderdeel van het streven om een veilige werkplek te bieden en het milieu en de gemeenschappen in de buurt van de operaties te beschermen. De veiligheid van de mens en het milieu staat hoog in het vaandel bij Newmont. Volgens van Huyssteen zijn er nog geen gevallen genoteerd waarbij de omgeving, mensen of dieren in gevaar zijn gebracht.
Hoewel arbeiders ziek worden of komen te overlijden aan bepaalde ziektes, kan volgens hem geen verband gelegd worden tussen de ziektes en het gebruik van cyanide bij de operaties in het gebied.
Van Huyssteen legt uit dat het de verantwoordelijkheid is van Newmont om het proces goed te begeleiden en in de gaten te houden. Newmont is net zoals vele andere goudmijnbedrijven, abonnee van de Inter-national Cyanide Manage-ment Code, welke een reeks van richtlijnen biedt over de opslag, het transport en het gebruik van cyanide. Overigens is het bedrijf ook gecertificeerd door de International Cya-nide Management Institute (ICMI) op het gebied van cyanide, waarbij er regelmatig een audit plaatsvindt.
Cyanide voor gebruik in de Merian mijn wordt per schip via de Moengo haven ge-bracht en verder getransporteerd over de weg, waarna het opgeslagen wordt.
Samen met het ministerie van Natuurlijke Hulpbron-nen en andere stakeholders wordt erop toegezien dat het transport van cyanide en de faciliteiten die ge-bruikt worden, zorgvuldig worden gecontroleerd met daarnaast de bestaande mogelijkheden om spoedgevallen af te handelen. Vooral het water dat circuleert tussen de plant, de productiefaciliteiten en de putten in de omgeving, wordt regelmatig gemonitord op sporen van cyanide. De plant beschikt ook over een medische kliniek.

More
articles