C-47 niet in hoerastemming over rij- en voertuigenbelasting

De vakcentrale C- 47 is geen voorstander van de herinvoering van de rij- en voertuigenbelasting. C -47-voorzitter Robby Berenstein, geeft aan dat het om een onevenredige verzwaring gaat van de belastingdruk op de werkers. Bij de invoering van de belasting over de toegevoegde waarde (btw), zijn er afspraken gemaakt met de regering dat de indirecte belastingen omlaag zouden gaan. Het invoeren van een dergelijke belasting druist volgens Berenstein dan ook in tegen de gemaakte afspraken, omdat de rij- en voertuigenbelasting een indirecte vorm van belasting is.
C- 47 zal dan ook eisen dat de belastingschijven worden gewijzigd, voorts zal er niet meer gewacht worden op de btw. Berenstein is van mening dat de overheid een ad hoc beleid uitvoert waardoor ze klem komt te zitten met als gevolg dat ze allerlei manieren zoekt om aan geld te komen. Hij geeft aan dat een van de redenen die gebruikt wordt om deze belasting in te voeren, namelijk dat het past in het kader van het belastingbeleid, slechts een smoes is. “Als je verhoogt, moet je aan de andere kant ook verlagen”, zegt Berenstein. Hij merkt op dat erop dit vlak geen beleid is, waardoor de werkers steeds meer in de problemen raken.
Berenstein zegt dat het nog niet duidelijk is wat de overheid gaat doen met het geld dat deze belasting opbrengt. De overheid verwacht SRD 83 miljoen binnen te halen met deze belasting, 10 procent daarvan is bestemd voor de Wegenautoriteit. Berenstein vraagt zich af waaraan de rest, 90 procent, besteed zal worden. Hij betwijfelt of de Wegenautoriteit de gelden goed aan zal wenden, aangezien ze volgens hem heeft bewezen niet om op een verantwoorde wijze om te kunnen gaan met de middelen van de werkers. Volgens hem moet het duidelijk zijn waar het geld naartoe gaat en waaraan het besteed zal worden.
Alle werknemers zullen getroffen worden door de nieuwe wet. ‘’De regering geeft de ambtenaren eerst een verhoging om die vervolgens weer weg te nemen’’, zegt Berenstein. Voor de mensen die niet behoren tot het ambtenarenkorps, zal het volgens hem nog veel moeilijker worden om het hoofd boven water te houden. Hij benadrukt dat C-47 niet zal schromen om de nodige stappen te nemen om de regering op andere gedachten te brengen. Op korte termijn zal de vakcentrale in Ravaksur verband hierover om de tafel gaan zitten.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles