Suralco handelt met voorbedachten rade

Diverse leden van De Nationale Assemblee (DNA) waren gisteren na de presentatie van vicepresident Ashwin Adhin over de huidige stand van zaken met betrekking tot de Alcoa-kwestie, niet te spreken over de wijze waarop de multinational gehandeld heeft met betrekking tot de vroegtijdige beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst.

Een groot deel van de assembleeleden is van mening dat de multinational met voorbedachten rade bepaalde zaken niet heeft uitgevoerd. DOE-fractieleider Carl Breeveld, zei aan de hand van de staat waarin de raffinaderij zich bevindt, dat er sprake is van slecht onderhoud. Hij voerde aan dat men bezig was het geheel op zijn beloop te laten, terwijl het bedrijf het deed overkomen alsof het de veiligheid hoog in het vaandel droeg. “Dit is degeneratie met voorbedachten rade”, benadrukte hij.

Ook NDP-parlementariër Amzad Abdoel deelde de mening dat Suralco-Alcoa moedwillig de aluinaarderaffinaderij heeft verwaarloosd. Dit zou het bedrijf gedaan hebben om een zodanige situatie te creëren dat de plant opgedoekt kan worden.

De parlementariërs haalden ook de milieuaspecten aan. Abdoel zei dat Suralco misbruik heeft gemaakt van het ontbreken van een milieuwetgeving, volgens hem mag dat niet ongestraft blijven.

“Moedwillig het milieu vervuilen is verschrikkelijk en crimineel.” Hij voegde er verder aan toe dat het milieu op een criminele wijze in gevaar is gebracht en zei dat zowel de staat als de bevolking voor de gek is gehouden door de multinational.

Ook VHP-fractieleider Chan Santokhi uitte zijn misnoegen over de handelingen van de multinational. Hij haalde aan dat de multinational niet alleen de nationale wetten heeft geschonden met haar acties en handelen, maar benadrukte ook dat de regering er laks mee omgaat. Behalve dat Suralco/Alcoa een wanprestatie heeft geleverd, zei Santokhi ook dat zijn fractie het nationaal gevoel en belang bij de regering mist. Het is de oppositie opgevallen dat de regering zich juist voordoet als pleitbezorger van de multinational. Santokhi benadrukte dat zowel de multinational als de regering, het parlement en de bevolking, constant misleid en bedonderd heeft.

Vicepresident Adhin haalde tijdens zijn betoog aan dat niet alleen de multinational ‘hard ball’ heeft gespeeld tijdens de onderhandelingen, maar ook de regering. Dat zal volgens hem te zien zijn in de nieuwe overeenkomst met Suralco/Alcoa. Adhin zei dat de regering het maximale voor Suriname heeft gerealiseerd als het aankomt op bijvoorbeeld de milieuaspecten en de elektriciteitsvoorziening. Ook heeft de regering kunnen voorkomen dat Bakhuys gegijzeld wordt. Het parlement heeft nog steeds de nieuwe overeenkomst niet ontvangen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons drukte de regering op het hart de nieuwe overeenkomst zo snel als mogelijk naar het parlement te sturen.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles