Akkoord maritieme grens Suriname en Frans-Guyana brengt duidelijkheid

Het ‘Akkoord inzake de Maritieme Afbakening tussen de regering van de Republiek Suriname en de regering van de Franse Republiek en met de verklaring tussen Suriname en Frankrijk inzake de samenwerking op maritiem gebied’, was gisteren ook een agendapunt in De Nationale Assemblee.
De voorzitter van de commissie van rapporteurs, André Misiekaba (NDP), haalde aan dat het akkoord opgedeeld kan worden in een technisch en politiek document. Het technische document, het akkoord, regelt de feitelijke en technische uitwerking van de maritieme grens. Het politieke document, de verklaring, handelt over de samenwerking tussen beide landen op maritiem gebied. De verklaring is een aanvulling op het akkoord. Verder haalde Misiekaba aan dat de verklaring vier samenwerkingsgebieden op zee identificeert: samenwerking inzake milieubescherming; samenwerking op het gebied van economische bedrijvigheid, samenwerking tegen de strijd tegen illegale praktijken op zee en samenwerking op het gebied van inning van mineralen en andere niet levende rijkdommen van de zeebodem en de ondergrond.
Sinds enkele maanden heeft volgens Misiekaba de diplomatieke en de vriendschapsrelatie met ons buurland, een vaart genomen.
“Het feit dat Suriname grenst aan een overzees departement van Frankrijk, maakt de samenwerking tussen de twee landen meer dan noodzakelijk”, benadrukte hij.
Misiekaba zei dat de maritieme samenwerking belangrijk is voor ons land. “Deze overeenkomst zou gemakkelijk stilzwijgend goedgekeurd kunnen worden. Het college heeft er echter voor gekozen om er een uitdrukkelijk goedkeuring aan te koppelen.” De belangrijkste overweging daarbij is volgens hem dat het volk weet dat nu het nu eindelijk is gelukt om de grens op zee tussen Suriname en Frans-Guyana vast te stellen. Dit schept volgens hem duidelijkheid.
Terugkomend op het akkoord, zei Misiekaba, dat beide landen van mening zijn dat een diepgaande politieke dialoog van belang is voor de samenwerking. De genoemde samenwerkingsgebieden dienen tevens op de agenda te staan van elke bilaterale ontmoeting op hoog niveau of bijeenkomsten van de gemengde commissie. Ook zegt hij dat de technische bijeenkomsten tussen beide landen gecontinueerd worden, dit is als vijfde punt opgenomen in de verklaring. Het punt dat handelt over de illegale activiteiten op zee, ziet Misiekaba als een bijzondere kans in de verdere ordening van de zeevisserijsector. Dit tegen de achtergrond van recente calamiteiten die er zijn geweest op zee, waarbij vissers op een barbaarse wijze om het leven zijn gebracht. Misiekaba kijkt uit naar de samenwerking op dit gebied.
Behalve de samenwerking op dat gebied, heeft VHP-fractieleider Chan Santokhi als lid van de commissie van rapporteurs, ook duidelijkheid gevraagd over het dispuut over de zuidgrens dat bestaat tussen de twee landen. Santokhi vroeg tevens de aandacht voor de rechtshandhavingsaspecten in de samenwerking tussen beide landen.

 

door Richelle Mac-Nack

More
articles