Internationaal rapport wijst op politiek en financieel risico

De A.M. Best Company, een internationaal ratingbureau, heeft op 22 augustus in haar rapport: ‘Best’s Country Risk Report’, Suriname aangemerkt als een Country Risk Tier (CRT) categorie 5 land. Dit houdt in dat ons land een groot risico loopt op economisch en politiek niveau. Ook ons financieel stelsel is in gevaar. Volgens het rapport moet er aan diversificatie van de economie worden gedaan om op de lange termijn economische groei te kunnen realiseren. Extractieve industrieën die onze economie domineren, verlaten ons land. Voorts zijn de diverse sectoren blootgesteld prijsfluctuaties. In 2016 heeft Suriname een piek gehad in zijn economie. De verwachting is volgens het rapport dat op de middellange termijn de economie een gematigde groei zal kennen.

Economisch risico hoog
De Surinaamse economie drijft op de olie- en goudindustrie, wat ons land kwetsbaar maakt voor de prijzen van grondstoffen op de internationale markt. Het rapport stelt dat lage olieprijzen in 2015 en 2016, hebben geresulteerd in een recessie van de economie en een significante waardedaling van de SRD. Pogingen om nieuw leven in onze economie te blazen door de valutamarkt open te gooien op basis van vraag en aanbod, hebben geleid tot inflatie.
De aanhoudende economische expansie in de Verenigde Staten (VS), heeft ervoor gezorgd dat de olieprijzen weer aan het opleven zijn, waardoor onze economie zich aan het herstellen is. Het rapport geeft aan dat onze kleine populatie voor een beperkte markt zorgt en dat corruptie de economische groei hindert. Ook kost het veel tijd om een onderneming te starten in Suriname. Volgens de Wereldbank (World Banks’s Ease of Doing Business Index) staat Suriname op de 165e van de 190 landen waar onderzocht is hoeveel tijd het kost om een onderneming te starten. Over de rol van de overheid, zegt het rapport dat er gecontinueerd zal worden met programma’s voor de agrarische sector en de bancaire sector. Er is ook getracht om de samenwerking tussen de overheid en de private sector te verstevigen in projecten binnen de extractieve industrie.

Politiek risico
Het rapport heeft het politieke risico aangemerkt als hoog en wijst op een mogelijke berechting van president Desiré Bouterse later dit jaar in het 8 Decemberstrafproces, wat kan leiden tot politieke instabiliteit. Verder wordt er gezegd dat de president zich heeft ingespannen om de economische situatie in ons land te verbeteren door te snijden in geplande uitgaven, waaronder ook sociale ondersteuning. A.M. Best voorspelt dat er hoogstwaarschijnlijk geen dusdanige protesten zullen zijn in 2018 die zullen escaleren, doordat er formele politieke stappen zullen worden genomen. Over onze wetgeving stelt het rapport dat het raamwerk oud en zwak is en dat de corruptie heel erg hoog is. Ook wordt er gewezen op de lange juridische zaken en de inefficiëntie hiervan.

Financieel risico
De Centrale Bank van Suriname is belast met de regulatie van de verzekeringsindustrie. Het rapport geeft aan dat de overheid er alles aan doet om de positie van de bank te versterken om preventieve en correctieve handelingen te plegen. Ons belastingsysteem wordt volgens het rapport goed beheerd, wat kan leiden tot verzachting van de schulden. Er wordt vermeld dat de overheid pro- business is en haar best doet om buitenlandse investeerders aan te trekken.

Latijns-Amerika
Suriname staat samen met Venezuela en Ecuador aangemerkt als een CRT- 5 land. Naar verwachting zal er in de regio (Latijns- Amerika) economische groei zijn door de wereldgroei in het kader van de prijzen van grondstoffen en de grote vraag daarnaar. Echter wordt benadrukt dat ondanks de verwachte groei, er nog steeds risico’s zijn op het gebied van politiek valuta- volatiliteit, groeiende handels-protectionisme, stijgende begrotingstekorten en negatieve overloopeffecten van internationale financiële markten.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles