Internationale bezorgdheid over houtkap in Suriname

De internationale gemeenschap maakt zich bezorgd over de manier waarop aan houtkap wordt gedaan in Suriname. Een televisieteam heeft voor het Duitse tv-programma ‘Weltspie-gel’ een reportage in ons land gemaakt. Het team heeft gesproken met diverse personen, waaronder oud- minister van Handel, Industrie en Toerisme, Ferdinand Welzijn en Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES).
In de reportage wordt vooral de nadruk gelegd op de rol van de China in ons land. Angelic Alihusain-del Castilho, voorzittter van DA’91, zegt desgevraagd dat de beschuldigende vinger niet gewezen kan worden naar China, maar naar ons land. Zij geeft aan dat China slechts inspeelt op ruimtes die worden aangeboden door Suriname. Volgens haar moeten wij ons zorgen maken over ons buitenlands beleid. Alihusain-del Castilho geeft aan dat de huidige regering een beleid uitvoert waarbij zij bereid is te geven zonder erover na te denken wat de consequenties kunnen zijn voor de komende generaties.
Zij benadrukt dat de belangen van ons land onvoldoende worden beschermd.
Volgens Alihusain-del Castillho is de bezorgdheid van de internationale gemeenschap over de rol van China in ons land, niet nieuw. Toen zij ambassadeur van Suriname in Indonesië was, volgden collega- ambassadeurs de ontwikkelingen tussen Suriname en China op de voet. De oud- diplomaat zegt dat het aangaan van bilaterale relaties met landen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling, maar er moet wel een balans zijn. Landen sluiten volgens haar overeenkomsten, omdat zij beide een bepaald voordeel daarbij hebben. “Het moet om een win-winsituatie gaan”, aldus Alihusain-del Castillho.
China is tegenwoordig een begrip geworden in de wereld. Vooral ontwikkelingslanden zijn aantrekkelijk voor China. Zuid- Afrika is een van de vele landen waar China investeert en grondstoffen haalt. Alihusain-del Castillho is bezorgd over de wijze waarop China opereert in ons land. Volgens haar moeten wij ervoor waken dat wij als land niet in een positie terechtkomen waarin wij de leningen die China verstrekt, niet terug zullen kunnen betalen. Alihusain-del Castilho, verwijst in dit kader naar Sri Lanka, dat nu als het ware gevangen zit in Chinese schulden.
Als land hebben wij volgens haar een grove fout hebben gemaakt door de Chinezen het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken te laten bouwen en ook nog te laten onderhouden, terwijl vanuit dat gebouw alle zaken met het buitenland worden geregeld. “Dit is compleet misplaatst, onze soevereiniteit en onafhankelijkheid als land moeten niet in het geding komen”, zegt Alihusain-del Castillho.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles