‘AdeKUS heeft te lang in een hoekje gezeten’

Jack Menke, voorzitter van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), haalde aan dat de afgelopen vijftig jaar de AdeKUS veel aan de weg heeft getimmerd en heel veel wapenfeiten heeft, maar desondanks toch te veel in een hoekje heeft gezeten. Dit zei Menke vanmorgen op de persconferentie in verband met het 50-jarig bestaan van AdeKUS op 1 november 2018. Hoewel de universiteit zich profileert, merkte Menke op dat de universiteit onvoldoende midden in de samenleving heeft gestaan en onvoldoende betrokken is geweest binnen het beleid van de particuliere en private sector. “Bij 50 jaar AdeKUS moeten we gaan kijken naar de mijlpalen die zijn geweest”, aldus Menke.
Menke is van mening dat de universiteit niet alleen dienstbaar moet worden, maar ook herkenbaar voor alle belanghebbenden. “Zo kunnen we zowel vanuit de universiteit als de belanghebbenden een manier vinden om waarin we de afgelopen vijftig jaar zoveel geld hebben geïnvesteerd, in fysieke infrastructuur, niet-fysieke infrastructuur en studenten die zijn afgeleverd, zeker een samenwerking met de particuliere en private sector op een andere manier te structureren.” De jubileumperiode duurt van 1 november 2018 tot en met 31 oktober 2019 en het thema is: ‘Kennis als motor van ontwikkeling’. Menke geeft verder aan dat Suriname te lang is blijven stilstaan bij een monocultuur van de mijnbouw. Internationaal is er al 30- 40 jaar een verandering gekomen in de wereldeconomie waarbij kennis de belangrijkste factor is. Kennis geeft volgens de voorzitter de belangrijkste basis om duurzame economie te ontwikkelen. Als een kennissamenleving moeten wij ons gaan heroriënteren, reflecteren op verantwoorde manier zonder dat het milieu schade ondervindt.
Om het 50-jarig bestaan te herdenken, is door het bestuur van de AdeKUS een commissie ‘Jubileumviering AdeKUS’ ingesteld, waar Steven McAndrew de voorzitter van is. Via zeven subcommissies zullen er gedurende het jaar verschillende activiteiten worden ontplooid. De commissie ‘Jubileumviering AdeKUS’ wordt bijgestaan door de subcommissie ‘Fundraising en Mobilisatie’ en ‘subcommissie ‘Communi-catie en Imago’ en heeft als taak detail informatie te vertrekken voor de eerst volgende activiteit: ‘AdeKUS Reünie Cocktail night’. Dit evenement is gepland op zaterdag 25 augustus 2018 in de Ballroom van Royal Torarica.

 

-door Kimberley Fräser-

More
articles