Strei! dient klacht in tegen Hoefdraad en Wijnerman bij pg

De politieke partij Strei! heeft hedenmorgen een klacht ingediend bij de procureur- generaal (pg) Roy Badjnath Panday tegen de minister van Financiën Gillmore Hoefdraad en administrateur- generaal bij het Bureau voor de Staatsschuld tevens ex- minister van Financiën, Adeline Wijnerman over het overschrijden van het obligoplafond per 31 december 2016. Volgens Strei! heeft de minister drie misdrijven gepleegd door hogere staatsschulden aan te gaan, namelijk het overschrijden van het obligoplafond van het bruto binnenlands product (bbp), bruto buitenlandse schulden en bruto totale schulden.
De Wet op de Staatsschuld stelt het volgende:
1. Artikel 3 lid 1: Verbod Binnenlands Obligoplafond > 25 %
2. Artikel 3 lid 2: Verbod Buitenlands Obligoplafond > 35 %
3. Artikel 3 lid 4: Verbod Totale Bruto Obligoplafonds > 60 %
Volgens het onderzoek van Strei! is de huidige situatie:
– Binnenlands Obligoplafond: 30%
– Buitenlands Obligoplafond: 41%
– Totale Bruto Obligoplafonds: 71%
Wijnerman zou zich volgens Strei! schuldig hebben gemaakt aan het publiceren van onjuiste verslagen over de omvang van de diverse schulden van Suriname. Maisha Neus, leider van Strei! geeft aan dat zij binnen vier en een halve maand een reactie van de procureur-generaal verwacht. Indien die uitblijft, zal de partij bij het Hof van Justitie aankloppen met het verzoek om de procureur-generaal te dwingen het onderzoek te verrichten. Volgens Neus zal de procureur-generaal niet veel werk hebben om de juistheid van de klacht te toetsen, omdat het voorwerk al door de partij is gedaan.
Na het indienen van de klacht, heeft Strei! een persconferentie gehouden in het Lalla Rookh gebouw waar de partij uitlegde op basis waarvan het obligoplafond is overschreden. De partij heeft de econoom Anand Biharie aangetrokken die het onderzoek heeft verricht. Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van substantiële hoge staatsschulden, namelijk 44 procent boven het bbp, 69 procent hogere bruto buitenlandse schulden en 58 procent bruto totale schulden.
Neus gaf aan dat de minister de Wet op de Staatsschuld heeft overtreden en daarom strafrechtelijk vervolgd dient te worden. Zij gaf aan dat de administrateur- generaal op basis van het artikel 424 van het Wetboek van Strafrecht vervolgd moet worden. De wet luidt als volgt: ‘De ambtenaar of een ander met enige openbare dienst voortdurend of tijdelijk belast persoon die opzettelijk boeken of registers uitsluitend bestemd tot controle van de administratie valselijk opmaakt of vervalst, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren’. Volgens Neus zou Wijnerman ervan op de hoogte moeten zijn dat de Wet op de Staatsschuld wordt overtreden, omdat zij minister van Financiën is geweest. Zij gaf aan dat zowel Wijnerman als Hoefdraad willens en wetens de samenleving misleiden.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles