Overlegorgaan zal rijstboeren vooruit helpen

De rijstsector kampt nog steeds met de identieke problemen. Vooral de rijstboeren worden meestal slachtoffer van de tekortkomingen binnen de sector. Van de hoop dat er vaart zou worden gezet bij het oplossen van de bekende problemen met de komst van de nieuwe minister van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV), die zelf uit de sector komt, is er weinig overgebleven. Volgens Radjoe Bhikari, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieboeren (BSP) zal een overlegorgaan waarin de overheid, de rijstboeren, de opkopers en alle andere actoren vertegenwoordigd zijn, vooral de problemen waarmee de rijstboeren te kampen hebben, moeten helpen oplossen.
De oogst is al een poos achter de rug en be-paalde boeren hebben nog steeds geen geld ontvangen voor de geleverde padie. Het probleem is volgens Bhikari dat de overeenkomst tussen de rijstboer en de opkoper mondeling plaatsvindt en niet schriftelijk wordt vastgelegd.
“De rijstboer krijgt na levering een bon met de hoeveelheid geleverde padie en de prijs. Verder wordt niet aangegeven binnen hoeveel termijn de betaling zal geschieden, waardoor de boer maanden achtereen op zijn geld kan zitten wachten”, legt Bhikari uit. De rijstboeren kunnen hierbij geen rechtszaak aanspannen, omdat er geen schriftelijke overeenkomst bestaat. Zodra de boeren geen geld krijgen, kunnen zij ook geen noodzakelijke investeringen plegen. Zij worden hierdoor in een afhankelijke positie gemanoeuvreerd en misbruikt door opkopers, die soms aanbieden, te helpen met de financiering van de kosten.
Volgens Bhikari kunnen binnen het overleg orgaan voorzieningen getroffen worden, binnen hoeveel tijd de betaling aan de rijstboeren moet geschieden. De prijs van padie ligt nu tussen SRD 80 en SRD 90 per baal. Bhikari geeft aan dat de prijs SRD 150 zou moeten zijn. Hij vertelt dat als de infrastructuur, die niet onderhouden wordt door de overheid, verslechtert, de boeren zelf voorzieningen moeten treffen. Dit betekent verhoogde kosten, waardoor de prijs die de boeren na afloop krijgen, alleen verlies oplevert.
Pogingen om de overheid te laten bemiddelen ten aanzien van de prijs, zijn volgens Bhikari nutteloos, omdat de rijstsector geliberaliseerd is. “De overheid zal daarom niet bemiddelen, omdat de prijsbepaling overgelaten is aan de sector om die zelf op basis van de vraag en aanbod vast te stellen”, stelt Bhikari. Echter zal men niet tot overeenstemming komen over de prijs als ze niet verenigd zijn in een orgaan. Dit orgaan zal volgens hem zorgen dat de verschillende actoren gezamenlijk op basis van alle kosten de opkoopprijs van padie bepalen.

 

-door Priscilla Kia-

More
articles