Wapendragers hebben regelmatig bijscholing nodig

Het gebeurt regelmatig dat wapendragers verwikkeld raken in situaties waarbij hun gevoelens de overhand nemen waardoor ze overgaan tot het trekken van hun dienstwapen. Zo heeft zich recent ook een voorval voorgedaan waarbij een politieagent zijn dienstwapen trok en dat richtte op zijn buurman, die militair is en tevens veiligheidsman van de vicepresident. De militair heeft op zijn beurt een AK-47 tevoorschijn gehaald. Gelukkig is het niet zover gekomen dat er slachtoffers zijn gevallen.
Ex-minister van Justitie en Politie tevens Abop-assembleelid Edward Belfort, zegt dat hoewel het hier gaat om ambtenaren die het beter moesten weten, men niet uit het oog mag verliezen dat het nog steeds om mensen gaat en dat een ieder zijn gebreken kan hebben. “Wanneer het niet voor je deur staat, heb je er allerlei theorieën over, maar men gaat anders praten als men zelf geconfronteerd wordt met dergelijke problemen”, haalt Belfort aan. Om te voorkomen dat wapendragers zichzelf niet in de hand hebben waardoor zij sneller geneigd zijn om naar hun wapen te grijpen, vindt Belfort dat ervoor gezorgd moet worden dat deze groep regelmatig bijscholingstrainingen volgt. Behalve dat politieagenten en militairen steeds een refreshment training nodig hebben om hun emoties onder controle te houden, moeten zij volgens Belfort ook praktisch bijgeschoold worden over hoe om te gaan met dergelijke gevallen.
Verder zegt Belfort dat hij uit eerdere publicaties niet heeft kunnen halen of de militair de AK-47 na zijn dienst heeft meegenomen naar huis, maar hij benadrukt dat dergelijke zware wapens na de dienst van een militair of een politieagent ingeleverd moeten worden. “Want stel dat het wapen zoek raakt, dan kan dat een groot probleem worden.” Zware wapens mogen volgens hem alleen bij bijzondere gevallen worden gebruikt door de politie, zoals bij roadblocks. Het enige wapen dat naar huis meegenomen mag worden, is volgens Belfort het normale functiewapen.
Belfort zegt ook dat de kruidlading van zware wapens, zoals een Ak-47, niet onderschat moet worden. Hij geeft aan dat de snelheid die dit wapen kan ontwikkelen veel groter is dan die van de normale 9 millimeter. “Dit maakt dat zo een groot wapen sneller zijn doel bereikt en veel eerder kan doden”, aldus Belfort.

 

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles