Bouterse op Ingi dey: ‘Integratie kan beter en op andere niveaus’

De integratie in Suriname geeft president Desiré Bouterse een goed gevoel. Echter kan op andere niveaus volgens de president de integratie nog verbeterd worden. Dit zei de president gisteren bij de Dag der Inheemsen in de Palmentuin. “Dat verhaaltje van integratie en van elkaar houden, moet niet bij woorden blijven”, vindt hij.
Bouterse vroeg aandacht voor de binnenlandbewoners, in het bijzonder om de inheemsen te helpen bij hun ontwikkeling. Hij merkte op dat een groot deel van de samenleving niet beseft wat de binnenlandbewoners, met name de inheemsen, allemaal doormaken. Hij haalde een aantal problemen aan waar deze groepen al jarenlang mee kampen. Het staatshoofd gaf te kennen dat dorpelingen in het verre binnenland bezig zijn een weg door het bos te kappen die ongeveer 50 kilometer lang moet worden. De weg moet de gemeenschap uit haar isolement halen. Bouterse zei ook dat er te veel aandacht is voor negatieve zaken en te weinig voor de goede dingen in ons land, . “Wij moeten ons ook meer richten op de goede dingen in het leven. Wist u dat Suriname al vijf jaar een prijs heeft gehaald voor natuurgeneeswijze? Nee, dat vindt men niet zo interessant. Dat Bouterse een nier gaat halen op Cuba vindt men veel meer interessant”, aldus Bouterse.
De president heeft samen met zijn echtgenote een wandeling gemaakt in de Palmentuin waar zij spraken met de gasten. Dit jaar waren er opvallend veel stands vol met handgemaakte producten, vervaardigd door onze eigen inheemse broeders en zusters. Daarnaast waren er veel eetstands die pepre watra verkochten. De extreme hitte heeft de bevolking niet thuisgehouden, want zowel in de Palmentuin alsook in de binnenstad was heel druk bezocht. De president sprak ook de Javanen toe op Commewijne, Mariënburg in verband met 128 jaar Javaanse Immigratie. Bouterse bezocht dit district voor de oplevering van de weg naar Mariënburg en de bijeenkomst van de NDP.

 

door Kimberley Fräser

More
articles