Patiënten letten niet op verhouding glucose en HbA1c

De Diabetes Vereniging Suriname (DVS) organiseert elke laatste donderdag van de maand een informatie bijeenkomst voor haar leden. Dit keer hebben de inleiders Priya Jethoe-Pietambar en Donna Mertosetiko, werkzaam bij My Lab, een presentatie gegeven over hemoglobine van het type A1c (HbA1c). Beiden gaven aan dat het vaak voorkomt dat er geen goede verhouding is tussen het glucosegehalte en het HbA1c.
Wanneer patiënten weten dat zij hun glucose of HbA1c moeten gaan meten, passen zij hun eetgewoonten een week van tevoren aan. De arts constateert dan een normaal glucosegehalte, omdat dat een momentopname is, terwijl het HbA1c een gemiddelde waarde is van 2-3 maanden. Jethoe-Pietambar en Mertosetiko drukten de diabetespatiënten op het hart zich hieraan niet schuldig te maken, maar zich altijd te houden aan hun dieet.
Bij mensen zonder diabetes ligt de HbA1c waarde meestal tussen de 20-40 mmol/mol. De streefwaarde voor volwassenen met diabetes moet kleiner zijn dan 53 mmol/mol.
Het HbA1C geeft het percentage rode bloedcellen aan waaraan glucose is geplakt. Hemoglobine is een eiwit in de rode bloedcellen, dat als functie heeft zuurstof te vervoeren en af te geven aan de cellen in het lichaam. Hoe hoger de bloedglucose, hoe meer daarvan aan hemoglobine plakt. Hemoglobine geeft het percentage rode bloedcellen aan waaraan glucose is geplakt en weerspiegelt het gemiddelde glucosegehalte in de voorafgaande 2-3 maanden.
De factoren die invloed hebben op HbA1c zijn: anemie, (bloedarmoede) versterkte bloedafbraak, nierinsufficiëntie en medicatiegebruik. Een normale HbA1c waarde is belangrijk, omdat die de bloedvaten en het zenuwstelsel be-schermt.
Bij de bijeenkomst was een vertegenwoordiger van Diabetre aanwezig, die de diabetespatiënten aanmoedigde om zich op te geven voor het eenmalige programma, waarbij voeding, beweging en medicatie, aan de orde komen. De eenmalige begeleiding kost SRD 140.

 

door Kimberley Fräser

More
articles