Tjon-A-Joe wint goud op 50m vrije slag

De Surinaamse zwemmer Renzo Tjon-A-Joe heeft gisteren de gouden plak opgeëist op het onderdeel 50m vrije slag tijdens de 23ste Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen (CAC Games) in Barranquilla, Colombia. Hij tikte aan in 22,18 seconden en liet de Trinidadiaan Dylan Carter (2e) en de Venezolaan Alberto Mestre (3e) achter zich. Tjon-A-Joe pakte de titel in stijl, want hij kwam niet alleen als eerste binnen, maar verbrak ook het acht jaar oude Cacso-record (22,23 seconden) van de Trinidadiaan George Bovell jr. Verder verscherpte Tjon-A-Joe hij zijn personal-best.

“Ik wilde een medaille winnen. Geen brons, geen zilver, maar goud want Suriname neemt alleen genoegen met goud”, aldus de nieuwbakken kampioen en recordhouder.

Tjon-A-Joe had zich eerder op de dag als snelste voor de finale van de 50m vrije slag geplaatst. Hij won woensdagmiddag om 12:50 uur Surinaamse tijd zijn serie in 22,28 seconden, de snelste tijd overall van de preliminaries. Tjon-A-Joe schoot als een pijl weg na het startschot en miste toen al op een haar na – op vijfhonderdste seconden – het CAC-record van Bovell. Carter plaatste zich als toen tweede voor de finale. Hij won de vijfde serie in 22,40 seconden.

De andere finalisten waren: Alberto Mestre van Venezuela (22,42), Luis Flores Bellina van Puerto Rico (22,54), Daniel Ramirez van Mexico (22,74), Jorge Iga Cesar van Mexico (22,79), Luis Martinez van Guatemala (22,83) en Mikel Schreuders van Aruba (22,87).

Irvin Hoost, die in heat 3 zwom, tikte als tweede aan in  23,54 seconden, achter de Frans-Guyanees Aimable (23,47). Voor Hoost zaten de Spelen er dan ook op.

Carter had vrijdag goud gewonnen op de 100m vrije slag. Tjon-A-Joe werd toen vijfde. Dit keer verwees de Surinamer zijn Trinidadiaanse concurrent naar het zilver, terwijl het brons voor de Venezolaan Mestre was.

Woensdag na de series sprak Tjon-A-Joe als van een ‘goede race’. Voor de finale had hij zijn zinnen reeds gezet op zowel het record als een medaille. “Ik denk dat ik in de finale natuurlijk sneller kan zwemmen, Belangrijk is dat ik mijn eigen race zwem. Ik ben er goed op voorbereid.”

Coach Yash Daryanani zei toen: ”We gaan ervoor om de eerste plaatst te winnen. Misschien gaan we voor het record, maar we zijn hier om te winnen. We doen ons best om in de prijzen te vallen.”

Tjon-A-Joe zit vanwege de snelste tijd in de series in baan vier. Naast hem in baan vijf Dylan Carter, die de op één na snelste was. In baan drie Mestre, die in de zesde heat tweede werd achter Tjon-A-Joe.