Openbreken MoU Suralco/Alcoa niet zo gemakkelijk

Indien de samenleving en het parlement van de regering eisen om het Memorandum of Understanding (MoU) met de Suralco/ Alcoa open te breken, zal dit volgens Serena Essed, advocaat, niet zo gemakkelijk zijn. Dit zei Essed gisteren in het programma ‘To The Point’. Zij gaf aan dat het MoU tussen de Staat Suriname en de Alcoa, een bindende overeenkomst is die pas opengebroken kan worden wanneer Alcoa daartoe toestemming geeft.
Een Memorandum of Understanding, intentieverklaring, is een document waarin twee of meer partijen hun gezamenlijke voornemens vastleggen. Na een MoU volgen bespreken die kunnen leiden tot vaste afspraken. Het MoU dat de staat getekend heeft, is volgens Essed een bindende overeenkomst, omdat er niet alleen voornemens in opgenomen zijn, maar ook afspraken.
Essed haalde aan dat het MoU om vier zaken gaat, namelijk: ontbinden van de raffinaderij, de overdracht van de Afobakadam, de prijs waarvoor energie wordt verkocht en het Bakhuys project. In het MoU staat dat de raffinaderij zal worden ontmanteld en dat de dam in 2019 wordt overgedragen. Ook de prijs is bepaald. “ Op de manier waarop de juridische formulering heeft plaatsgevonden, is het niet een toekomstige onzekerheid, omdat de afspraken definitief zijn”, aldus de advocaat.
Zij gaf aan dat er vastomlijnde afspraken zijn gemaakt, waardoor er sprake is van een rompovereenkomst.
Het Surinaams recht kijkt volgens Essed naar de inhoud en niet naar hoe het document genoemd is. In het MoU is er een ontsnappingsclausule opgenomen, waarin staat dat deze MoU niet als een contract mag worden beschouwd en dus niet bindend is. Maar Essed gaf aan dat het recht van de staat Delaware van de Verenigde Staten (VS), in dezen van toepassing is en niet het recht van Suriname, zoals dat is opgenomen in het MoU. In de jurisprudentie van Delaware en in onze jurisprudentie, is bepaald dat onder bepaalde omstandigheden er geen beroep kan worden gedaan op deze clausule gelet op de intenties, verklaringen en de gedragingen van partijen. De juridische gevolgen voor ons land kunnen zijn dat Suriname verplicht wordt om de overeenkomst na te komen of schadevergoeding te betalen voor de kosten die de Alcoa tot nog toe heeft gemaakt. Het juiste moment om terug te keren naar de onderhandelingstafel met de Alcoa, was volgens Essed het moment waarop het parlement de MoU had verworpen.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles