July 25, 2018


SNEEUWBAL EFFECT


July 25, 2018

Door de docenten van de Anton de Kom Universiteit een salariscorrectie van maar liefst 100 procent toe te kennen, heeft de regering Bouterse II de bal flink aan het rollen gebracht en zullen nu ook andere loontrekkers binnen de overheid, niet langer stil blijven en met verstrekkende looneisen komen aandraven. Het geheel krijgt naar de mening van velen nu een sneeuwbaleffect en zal zich over het gehele overheidsapparaat verspreiden. Het is geen geheim, dat de meeste werkers van de overheid al jaren niet meer uitkomen met het huidige loon en daar heerst grote ontevredenheid over. Wanneer men waar neemt, dat een groep een niet zuinige looncorrectie ondergaat met bovendien een TWK regeling, dan neemt de wrevel toe en komen velen in beweging, want een ieder streeft lotsverbetering na. Meer loon moet er thans voor velen komen en dan maakt het de meesten niet uit, waar de werkgever, in deze de overheid, het vandaan zal halen. Groepen loontrekkers aan het lijntje houden zal enige tijd worden geaccepteerd, maar er komt een moment waarop de maat vol is en we zijn nu niet ver meer van dat moment. De CLO en haar leiding zullen nu voor de achterban moeten opkomen en de leiding zal haar opportunistische houding als deel van de coalitie moeten laten varen, wil ze niet resoluut worden afgezet. Ook buiten de CLO zijn er momenteel vakbonden die het welletjes vinden en tot nieuwe arbeidsovereenkomsten met de regering willen geraken. De leiding van de Surinaamse Politie Bond, beseft al enige tijd, dat ze haar leden niet langer rustig kan houden, omdat die niet langer wensen te werken onder de huidige alles behalve rooskleurige omstandigheden. Er volgt dan ook spoedig een algemene leden vergadering. Het is daarbij niet uitgesloten dat tot werkneerlegging zal worden besloten. Maar niet slechts binnen de politie heerst er grote onvrede, ook bij het NL is men niet te spreken over de werkomstandigheden en is de onvrede, bijna niet te beschrijven. De bal is zoals voormeld aan het rollen gebracht en spoedig zal moeten blijken, hoe de regering de vele problemen met betrekking tot nieuwe arbeidsvoorwaarden met haar werkers zal oplossen. De regering heeft zeer onvoldoende middelen om meer geld voor werknemers op tafel te leggen, dus heeft ze een enorm probleem. Hopelijk grijpt ze niet naar de oeroude oplossing uit de “revo” tijd, namelijk de grootschalige monetaire financiering die indien ze weer wordt gehanteerd zeker tot enorme inflatie zal leiden.