July 21, 2018


CRIMINELE MARINIERS


July 21, 2018

Het is geen nieuw of onbekend fenomeen dat ambtenaren ingedeeld bij de gewapende machten, een deel van een grote partij in beslag genomen cocaïne stelen en naderhand wederom verhandelen of tegen een vergoeding teruggeven aan de eigenaar c.q. drugshandelaar. Binnen ons politieapparaat kennen wij verschillende voorbeelden van cocaïnediefstal gepleegd door agenten. We memoreren daarbij diefstal van tientallen kilo’s cocaïne uit het hoofdkwartier van het arrestatieteam enkele jaren geleden. Het zogeheten ’rippen’ van een deel van de in beslag genomen drugs, is daarom geen onbekend verschijnsel. Enige tijd geleden werden twee agenten van politie in Commewijne bij een controlepost aangehouden. Het tweetal had in beslag genomen cocaïne verwisseld voor blom en het echte spul verduisterd. Beide agenten die een schande zijn voor het korps, werden aangehouden en in verzekering gesteld. Maar niet slechts in Suriname komt het voor dat leden van gewapende machten geconfisqueerde drugs achterover drukken. Zeer recentelijk werd er in een kazerne van mariniers in Nederland, in een stalen vrachtcontainer een grote partij cocaïne aangetroffen. De container was recentelijk uitgeladen en afkomstig van een kazerne op Curaçao waar mariniers ondergebracht zijn. De grote hoeveelheid cocaïne zat verpakt in sporttassen en lag tussen de persoonlijke spullen van leden van deze speciale militaire eenheid. Bekend is dat de mariniers op de Nederlandse Antillen worden ingezet bij het opsporen van drugstransporten in de Caraïbische zee. De Nederlandse marine die ook vertegenwoordigd is op Curaçao, heeft in het recente verleden diverse malen succes geboekt tegen de drugshandel. Fregatten van de marine wisten op verschillende momenten boten volgestopt met cocaïne te onderscheppen. De cocaïne werd dan meegenomen en overgedragen aan de justitiële autoriteiten op de Nederlandse Antillen. Het is meer dan waarschijnlijk dat leden van de mariniers betrokken zijn geweest bij het zogeheten ‘rippen’ met de bedoeling bij terugkeer in Nederland de cocaïne te verhandelen. Dus ook bij de Nederlandse speciale troepen is er thans sprake van hevig moreel verval. Volgens het NOS journaal, waren er nog geen aanhoudingen verricht. Er zal vanwege het Nederlandse Openbaar Ministerie zeker wel een diepgaand onderzoek worden ingesteld.