July 21, 2018


CAC Games: Tjon-A-Joe vijfde op 100m vrije slag


July 21, 2018

De Surinaamse zwemmer Renzo Tjon-A-Joe is vrijdag op de vijfde plaatst geëindigd op het koningsnummer – de 100m vrije slag – tijdens de Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen (CAC Games) in  Barranquilla, Colombia. Na de eerste vijftig meter lag Tjon-A-Joe nog op kop met een split van 23,03 seconden, maar na een spannende tweede 50 meter viel hij buiten de prijzen.

De eerste plek was voor Dylan Carter van Trinidad & Tobago. Hij werd Centraal-Amerikaans en Caribisch kampioen door als enige van de acht finalisten onder de 49 seconden te gaan. Met zijn 48,95 seconden bracht hij ook het CAC-record op zijn naam. Op 15 november 2014 had de Cu-baan Hanser Garcia 49,00 gezwommen.

Het zilver en brons gingen naar respectievelijk Mikel Schreuders van Aruba (49,17 sec.) en Jorge Iga Cesar van Mexico (49,28 sec.). Daarna finishte Long Yuang Feng van Mexico in 49,33 seconden, ge-volgd door Tjon-A-Joe in 49,38 seconden. Volgens de Surinamer was dit resultaat het uiterste dat hij vrijdag kon behalen.

Zowel Tjon-A-Joe als zwemcoach Yash Daryanani zei dat er kleine fouten in het slotstuk van de race zijn gemaakt.

Daryanani is niet ontevreden: ‘De 49,38 seconden zijn een personal best. Hij is onder de vijftig gegaan en dat betekent dat het een heel goede race was. Ik ben heel tevreden.’

Tjon-A-Joe sprak van zijn beste tijd op de 100m. Sinds 2016 is het de eerste keer dat hij onder de 50 seconden ging. ‘Dat is wat ik wilde doen. Om onder 49 seconden te gaan, betekent dat ik eind van het jaar dichtbij de 48 seconden kan zijn en dat plaatst me in de top 10-15 van de wereld. Ik mag helemaal niet ontevreden zijn met mijn 49,38. Het ziet er heel goed uit voor de rest van het jaar en volgend jaar tot aan 2020 toe.’

De 23-jarige Tjon-A-Joe had op de 100m vrije slag een inschrijftijd van 50,12 seconden. Voor Hoost (19 jaar) was dat 52,65 seconden. Er hadden zich 39 deelnemers opgegeven voor dit onderdeel. Aanvankelijk waren dat 43, maar vier zwemmers zijn niet meer gestart.

De race van woensdag wordt Tjon-A-Joe’s zijn laatste wedstrijd van het zomerseizoen. ‘Als ik hier kan afsluiten met een medaille, heb ik een heel succesvolle zomer gehad. Het moet een medaille worden. Nu ik geen medaille op de 100m heb, moet ik een medaille hebben op de 50m. Het maakt niet uit welke kleur, maar natuurlijk ga ik voor goud.’

Ook Irvin Hoost zwemt op 25 juli de 50m vrije slag. Hij werd vrijdag op het koningsnummer vierde in de derde serie en overall 25ste onder de 39 zwemmers. Zijn tijd was 52,73. Daryanani: ‘Niet exact zijn beste tijd, maar in vergelijking met de twee voorgaande toernooien (Odesur en CCCAN) was dit zijn beste prestatie van de drie toernooien. Als hij zo doorgaat, zou hij in principe bij de 50 meter heel goed kunnen presteren.’

Hoost zegt veel te verwachten van de 50m vrije slag. Hij richt zich op zijn landgenoot. ‘Ik wil dichtbij Renzo eindigen.’

Hoewel er wat dagen tussen liggen voordat zijn pupillen weer zwemmen, neemt Daryanani geen gas terug. ‘We gaan nog steeds elke dag naar het bad om te trainen. Verder goed eten, rusten en mentaal voorbereiden, want alles telt.’

Intussen is wielrenner Jaïr Tjon En Fa donderdagavond in Colombia aangekomen. Hij zit met coach Antonio Dieguez in Cali voor het onderdeel baanwielrennen. Tjon En Fa komt op maandag 23 juli uit op de keirin en daarna de 200m sprint.

De sprinters Sunayna Wahi en Jurgen Themen arriveerden vandaag vanuit de Verenigde Staten. Wahi loopt de 100m en de 200m, Themen de 100m.