‘Procureur- generaal geen futu boi van JusPol- minister’

VHP- parlementariër Mahinder Jogi, zegt dat geen enkele procureur- generaal een futu boi van een minister van Justitie en Politie (JusPol) is. Dit is ook in de grondwet van ons land verankerd, namelijk in de vijfde afdeling, artikel 145, 146 en 147. Dit zegt Jogi naar aanleiding van het ontbinden van de Counter Terrorism Intelligence Unit (CTIU).
JusPol-minister Stuart Getrouw, had het parlement voorgehouden dat procureur-generaal Roy Badjnath Panday, gekend is in het besluit om de unit te ontbinden. Echter bleek dit niet het geval. Jogi benadrukt dat de minister verplicht is om in nauw overleg met de procureur-generaal dergelijke besluiten te nemen. Getrouw heeft aangegeven, dat slechts de leden van de unit zijn teruggeroepen en dat de unit niet is ontmanteld.
Jogi zegt dat de minister of denkt dat er ezels in het parlement zitten, of de minister is zelf een ezel. Volgens hem is de unit nu te vergelijken met een huis waaruit alle inwoners zijn gezet, slechts het huis staat er nog.
De volksvertegenwoordiger stelt dat de minister gisteren ook weer ongeloofwaardig is overkomen en zijn handelingen recht probeert te trekken door het woord ‘ontbinden’ te vervangen door ‘terugroepen’. Jogi merkt op dat in het buitenland een minister die zo een grote blunder begaan heeft, zijn ontslagbrief indient bij de president. Het is volgens hem ook de taak van president Desiré Bouterse om goed na te gaan wie hij benoemd tot minister. Hij is van mening dat Getrouw het niet serieus neemt met het hoogste college van staat. Jogi zegt dat hij ook niet anders verwacht, omdat de president in het verleden heeft gezegd dat het parlement een poppenkast is.
Dat de leden van de CTIU zijn teruggeroepen en de unit niet is ontmanteld, betekent volgens hem dat het functioneren van de unit onmogelijk is gemaakt. De parlementariër benadrukt dat de minister na goede afstemming met de procureur-generaal, de unit weer moet bemensen naar tevredenheid en dat de unit onafhankelijk haar taken moet kunnen uitvoeren zonder politieke inmenging. Jogi geeft aan dat het alom bekend is dat deze regering alles naar haar hand wil zetten om instituten niet onafhankelijk te laten functioneren.

door Johannes Damodar Patak

More
articles