‘Forse verhoging minimumuurloon gaat banen kosten’

De verhoging van het minimumuurloon met circa 50 procent kan leiden tot massaontslagen. Dit zegt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), desgevraagd tegenover De West. Hij stelt dat werknemers aan de ene kant buiten hun schuld om, fors armer zijn geworden door de devaluatie van onze munteenheid en daaropvolgende prijsstijgingen. Op grond daarvan is de roep om compensatie alleszins redelijk. Aan de andere kant zijn een aantal bedrijven niet in staat om de verhoging toe te kennen.
Er zijn bedrijven die het goed doen, maar er zijn ook bedrijven die de deuren al gesloten hebben, daarnaast zijn er een heleboel bedrijven die nog maar net kunnen overleven. De econoom zegt dat er rekening mee gehouden moet worden dat de verhoging van het minimumuurloon door zal werken naar alle werknemers. Als een schoonmaakster met de verhoging van het minimumuurloon op het salarisniveau van de secretaresse in het bedrijf komt, betekent dit dat de secretaresse ook een salarisverhoging zal moeten krijgen. De werkgever zal genoodzaakt zijn om de verhoging door de hele linie van werknemers door te voeren.
Ramautarsing maakt zich zorgen dat bedrijven geen andere keus zullen hebben dan personeel af te vloeien.
De vakbeweging vindt dat het verhogen van het minimumuurloon geen probleem mag zijn voor de bedrijven. Dat de vakbeweging beweert dat het bedrijfsleven de verhoging kan dragen, is volgens Ramautarsing niet helemaal waar. Hij erkent dat een deel dat wel kan, maar zegt dat een ander deel dat niet kan. Het verder verzwakken van onze bedrijven is volgens hem ook niet de oplossing voor de economische crisis van ons land. Om die op te lossen, moeten er ondersteunende maatregelen komen voor de bedrijven. De economie kan volgens hem alleen groeien wanneer er meer bedrijven komen die meer winst zullen maken, door meer productie, waardoor niet alleen de werkgelegenheid wordt behouden, maar ook nieuwe wordt gecreëerd.
Hiertoe zal de overheid het begrotingstekort moeten verminderen en ook haar leenzucht moeten intomen zodat de bedrijven tegen normale rente voor investeringen kunnen lenen. De econoom voert aan dat de overheid onder andere de subsidies van SRD 2.000 miljoen drastisch zal moeten verminderen, ook moeten overtollige ambtenaren naar de private sector door kunnen stromen. Hij geeft aan dat dit een traject is dat consequent een aantal jaren moet worden volgehouden om duurzaam onze koopkracht terug te verdienen. “In de tussentijd zullen we met ons allen, zonder uitzondering, offers moeten brengen”, aldus Ramautarsing.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles