‘Bevolking samen met ziekenhuizen in crisis beland’

Onlangs hebben alle ziekenhuizen besloten om vanwege hun slechte financiële situatie, alleen spoedgevallen te behandelen. VHP-parlementariër Dew Sharman tevens huisarts, spreekt van een alarmerende situatie, waarbij niet alleen de ziekenhuizen, maar ook de totale bevolking in een crisissituatie is beland, omdat zij niet geholpen kan worden.
Sharman zegt dat er vaker aan de bel is getrokken, echter zonder resultaat. Nu heeft de zorg een punt bereikt waarbij de dienstverlening zwaar achteruit is gegaan en het medisch niet meer verantwoord is om bepaalde handelingen te plegen. “Het verzoek vanuit de oppositie voor een aparte vergadering betreffende de gezondheidszorg, is niet gehonoreerd. Nu zijn alle ziekenhuizen tot hetzelfde standpunt gekomen”, zegt Sharman. Volgens de directies zullen acute patiënten met voorrang geholpen worden, terwijl ingrepen en operaties bij anderen uitgesteld zullen worden. Sharman zegt hierop dat de middelen gebruikt worden voor noodingrepen. Reguliere ingrepen en andere ingrepen die uitgesteld kunnen worden, zullen verschoven worden, tenzij de patiënt bijbetaald. Dit laatste is voor mensen in de samenleving die nu al het hoofd moeilijk boven water kunnen houden, niet mogelijk.

Volgens Sharman zijn de tariefsaanpassingen en de extra financiële injecties slechts één kant van de medaille. “De financiële huishouding van de gezondheidszorg moet beter georganiseerd worden. Er moet gewerkt worden aan de efficiëntie om zodoende met minder middelden toch een betere zorg te bieden”, stelt de parlementariër. Volgens Sharman is het collectief inkopen van medische apparaten en artikelen door ziekenhuizen ook een mogelijkheid, maar daarover moet goed onderhandeld worden, ook moet de bezuiniging in acht worden genomen.
Volgens minister Antoine Elias van Volksgezondheid, is de situatie niet zo erg als in de verklaring wordt beweerd. Ook is volgens Elias SRD 100 miljoen beschikbaar gesteld voor de ziekenhuizen en kijkt hij naar mogelijkheden voor het aanpassen van de ligdagtarieven.

-door Priscilla Kia-

More
articles