Mogelijke ‘nyan’ bij uitbaggeren Surinamerivier

Het lijkt er sterk op dat erbij het project om de vaargeul in de Surinamerivier uit te baggeren, een grote nyan zal worden gemaakt door de regering. De minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), Stephen Tsang, heeft onlangs gezegd dat het uitbaggeren van de rivier een must is en dat dit minimaal US-dollar 145 miljoen zal kosten. Dit terwijl de Verenging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) een voorstel heeft gedaan wat de staat slechts US- dollar 30 miljoen zal kosten. Een verschil van US- dollar 115 miljoen. VHP- parlementariër Asiskumar Gajadien, tevens lid van de vaste commissie van het ministerie van Financiën, zegt desgevraagd dat hij al een tijdje vreemde bedragen hoort als het gaat om het uitbaggeren van de Surinamerivier. Hij zegt dat het bekend is dat het de cultuur is van deze regering om bij elke project dat ze initieert, middelen vrij te maken voor onregelmatigheden. Gajadien geeft aan dat deze kwestie in het parlement zal worden aangekaart en dat hij uitkijkt naar formele documenten van de minister.
Hij benadrukt dat het uitbaggeren noodzakelijk is en zegt dat de regering heeft nagelaten om bij de sluiting van de Suralco hierop in te spelen. Door dat de bauxietschepen niet meer in- en uitvaren, is de vaargeul versneld aan het dichtslibben.
Gajadien merkt op dat met een bedrag van US- dollar 145 miljoen, er een nieuwe rivier kan worden aangelegd. De parlementariër zegt dat de projecten niet meer op de ministeries worden uiteengezet en uitgevoerd, maar dat al deze zaken op het Kabinet van de President plaatsvinden buiten de normale procedures om. Het uitbaggeringsproject lag in eerste instantie in handen van de MAS, maar ligt nu op het Kabinet van de President.
Ondanks de vele malversaties bij verschillende projecten, onder andere Carifesta en de Naschoolse Opvang, blijkt er geen verandering te komen. Gajadien geeft aan dat alleen de burgers van ons land hieraan een halt kunnen toeroepen. Bij de verkiezingen in mei 2020, zijn het de burgers die ervoor zullen kiezen als zij al de miljoenen die van het volk zijn weggenomen, terug willen. Het volk betaalt volgens hem het gelag vanwege de onregelmatigheden van de regering.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles