‘BvL mag geen bemoeienis hebben met IOL’

De Bond van Leraren (BvL) zou zich niet mogen mengen in zaken aangaande het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). Dat heeft de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cul-tuur, Lillien Ferrier, gisteren tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA) duidelijk gemaakt.
Volgens Ferrier bemoeit de BvL zich onterecht met kwesties die het IOL betreffen. De minister citeerde gisteren artikel 6 van de statuten van de BvL, waarin staat wie toegelaten kan worden tot lid van de bond. Volgens de statuten kunnen alleen leraren verbonden aan door de overheid erkende openbare en bijzondere scholen voor middelbaar onderwijs, voorbereidend wetenschappelijk onderwijs of een kweekschool, lid zijn van de BvL.
“Het IOL is geen middelbare school, voorbereidend wetenschappelijk onderwijs of kweekschool. Het gaat hier om docenten en niet om leraren”, benadrukte de minister. De minister ging verder in op vragen van assembleeleden over de stappen die genomen zullen worden gezien er nu beroering in het onderwijs is met betrekking tot de overheveling van het IOL. Diverse parlementariërs vinden het belangrijk dat alle partijen in gesprek gaan met elkaar zodat de overheveling van het IOL naar de Anton de Kom Universiteit goed kan verlopen.
Dat is ook de reden dat Ferrier het ultimatum van de BvL naast zich neerlegt. De bond had afgelopen vrijdag gesteld binnen een week ontvangen te willen worden door de minister. Ferrier zei dat op basis van de argumenten die zij heeft aangehaald, het niet nodig te vinden om de BvL aan te horen. “Deze vakorganisatie vertegenwoordigt de docenten niet”, aldus minister. Het IOL is volgens Ferrier ook geen rechtspersoon, maar een instituut van het ministerie.

 

door Richelle Mac-Nack

More
articles