‘Wet Minimumuurloon moet in prullenmand’

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), is er geen voorstander van dat de Wet Minimumuurloon wordt aangepast. Volgens hem kan de aangepaste wet in de prullenmand gegooid worden. “Het gaat in ons land niet werken. Los van het feit dat wij een ontwikkelingsland zijn, hebben we hier ook geen controlemechanisme. Ook kan de regering niet aantonen wat er tegenover de verhoging staat, zij zegt continu dat de inflatie stabiel is”, aldus Binda.
Hij gelooft niet dat een verhoging van het minimumuurloon in het voordeel van het volk zal zijn. Maar mocht de verhoging er komen, dan is Binda van mening dat niet alleen het basisuurloon aanpast moet worden, er moet ook rekening gehouden worden met alle andere toelagen die erbij komen. Volgens Binda brengt de regering verwarring met de aanpassing. “Wij kunnen niet het systeem van het buitenland overnemen, alvorens onderzoek te doen. De regering voert een populistisch beleid om het volk te kalmeren. Ze doen hun best, maar ze werkt niet realistisch.”
Binda zegt de indruk te hebben dat de regering het volk voor de gek probeert houden, omdat het niet weet hoe de regering aan de calculatie komt. Wat het volk volgens Binda niet weet, is dat het veel meer zal moeten betalen. De afgelopen jaren hebben heel wat ondernemers hun bedrijven gesloten. Sommigen zijn overgestapt naar de informele sector, vooral de goud-en houtsector.
De aanpassing zal volgens Binda ook negatieve gevolgen hebben. De koopkracht zal nog meer dalen. De mensen krijgen dan wel een loonsverhoging, maar de prijzen in de winkels en van diensten zullen stijgen. Veel producten in de supermarkten zijn al niet meer betaalbaar. Bedrijven die weinig winst maken maar wel te kampen hebben met steeds hogere kosten, zullen personeel afvloeien of hun deuren sluiten. Binda denkt niet dat het bedrijfsleven een verhoging zal kunnen dragen, vooral bedrijven die hun personeel bepaalde voorzieningen geven om het salaris te compenseren. De vaste lasten blijven stijgen. Volgens Binda kan verwacht worden dat de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij en de Energiebedrijven Suriname, hun prijzen ook zullen verhogen.
Binda zegt ervan overtuigd te zijn dat de regering bang is dat er weer een grote protestactie komt. “Ze weet dat er steeds meer mensen achter ons staan. De regering moet de wet even aan de kant leggen en kijken hoe ze de werkloosheid kan aanpakken en betere exportmogelijkheden kan creëren.”

 

-door Kimberley Fräser-

More
articles