Vissers krijgen het steeds moeilijker

Marcelino Waldring, eigenaar van visbedrijf Waldring, zegt in gesprek met de krant, dat de vissers steeds meer moeite hebben om uit te komen. De meesten zijn nu de situatie op zee genormaliseerd is, weer aan het werk gegaan. Waldring zegt dat de vissers overvallen zijn door dezelfde groep vissers die reeds jaren bezig is met piraterij.
Vis is ook veel duurder geworden, vis is zelfs hoger geprijsd dan kip. Volgens Waldring komt dit doordat er onder andere steeds minder vis wordt gevangen. Niet alleen klimatologische problemen spelen hierbij een rol, er is ook nog steeds sprake van overbevissing. Er wordt zelfs vis gevangen die niet geschikt is voor de verkoop, die wordt overboord gegooid. Er komt hierin weinig verandering, omdat een goed controlemechanisme ontbreekt. Volgens Waldring heeft het uitblijven van controle in bepaalde gebieden, mogelijk te maken met een tekort aan financiën. Ook is de brandstofprijs verhoogd. Het gevolg is dat grondstoffen en visnetten ook duurder zijn geworden. Voor de zeeroof was de visvangst al met ongeveer 50 procent gedaald.
Veel problemen die spelen in de visserijsector, zijn volgens Waldring niet nieuw, zo worden er nog vaak netten van vissers gestolen. Hij pleit ook voor een betere regulering voor de roeiers. Roeiers maken zich tegenwoordig schuldig aan het beschadigen van de visnetten, omdat zij de toegestane diepte overschrijden.

 

door Kimberley Fräser

More
articles