Veel woningbranden afgelopen periode

De minister van Justitie en Politie (JusPol), Stuart Getrouw, had afgelopen vrijdag gezegd dat er in de afgelopen periode veel woningbranden hebben plaatsgevonden waarbij er ook slachtoffers zijn te betreuren. Ulrich Coats, waarnemend hoofd van de afdeling Voorlichting bij het Korps Brandweer Suriname (KBS), beaamt dit en geeft aan dat er vanaf het begin van dit jaar tot en met 30 juni, 86 woningbranden zijn geregistreerd. Er is sprake van een stijging van 25 woningbranden ten opzichte van het aantal branden in dezelfde periode in 2017. In 2015 stond het aantal landelijk geregistreerde woningbranden op 200, in 2016 was er een afname, het aantal geregistreerde branden bedroeg toen 156 en in 2017, 147 woningbranden. Coats gaf aan dat er ook een stijging is van vuilnisbranden. Coast zegt dat de brandweer bij de meeste woningbranden weinig hoefde op te treden, omdat burgers zelf initiatieven namen om de brand te stoppen. Hierdoor zijn veel woningen niet helemaal afgebrand. Coats merkt op dat de zelfredzaamheid in de samenleving aan het stijgen is.
Minister Getrouw haalde aan dat de dienstverlenende organisatie KBS, nadrukkelijk gericht zal moeten zijn op proactieve, preventieve en preoperatieve brandweerzorg. In het kader van de preventieve zorg is community safety in de verschillende gewesten gecontinueerd, zo ook Brokopondo met name Brownsweg en omgeving. Hij vertelt dat het brandweerbeleid zich nu meer richt op het verschaffen van informatie over een gedegen vluchtplan, de noodzaak van rookmelders en het op de juiste manier plaatsen van traliewerk. Verder zal de brandweer de burgers ook informeren over zelfredzaamheid.
Volgens Coats wordt dit beleid het hele jaar door uitgevoerd, daardoor komt de bewustwording bij de samenleving goed op gang. KBS heeft tijdens de jongeren informatiebeurs ook zijn bijdrage geleverd. De informatie is ook te lezen op de KBS-website. Het KBS is tevens bezig een mediacampagne voor te bereiden, waarbij korte video’s geplaatst zullen worden die betrekking hebben op het beleid. Enkele belangrijke taken van de brandweer zijn het voorkomen, beperken en bestrijden van brand, het beperken van brandgevaar, voorkomen en het beperken van ongevallen bij brand.

 

door Kimberley Fräser

More
articles